Dostupni linkovi

Šef diplomatije EU izjavio da je 'skoro' postignut dogovor o šestom paketu sankcija


"Potreban nam je ovaj sporazum, jer moramo još više da vršimo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Evropska unija je blizu dogovora o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) 5. maja.

"Skoro smo tu. I potreban nam je ovaj dogovor, jer moramo još više da vršimo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju", rekao je Žozep Borelj na događaju u Italiji, a preneo Rojters.

Evropska komisija je 4. maja predložila da sledeća runda sankcija uključi faznu zabranu uvoza ruske nafte, što bi, ako bude odobreno, bio najteži potez protiv ruskog energetskog sektora do sada.

Šta je u šestom paketu sankcija?

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iznela je 4. maja detalje o šestom paketu sankcija za Rusiju, oko kojeg će se postići dogovor u narednim danima.

Leyen je predstavila četiri različite mere:

Evropska komisija predlaže uvođenje potpune zabrane uvoza ruske nafte, sirove i prerađene. Ukoliko bude usvojena, zabrana uvoza sirove nafte stupila bi na snagu nakon šest meseci, a rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

Prema rečima predsednice Evropske komisije, proširena je lista sankcionisanih pojedinaca, a na meti su i visoki vojni oficiri ruske vojske osumnjičeni za zločine u Buči i lučkom gradu Marijupolju.

"Znamo ko ste, nećete se izvući iz ovoga", rekla je Leyen.

Sberbanka, najveća ruska banka, biće isključena iz sistema SWIFT.

Tri velika državna emitera biće isključena iz kablovske mreže u Evropskoj uniji (EU), satelita ili interneta. Leyen ih je nazvala "pojačalom za Putinove laži".

Ruska nafta čini 25 odsto od ukupnog uvoza nafte u EU i glavni je izvor prihoda za Kremlj, ali nivo zavisnosti država varira.

Nema konsenzusa među 27 država članica EU u smanjenju korišćenja prirodnog gasa iz Rusije, energenta koji još nije pogođen evropskim sankcijama.

XS
SM
MD
LG