Dostupni linkovi

Macron u Londonu na 80. godišnjicu 'Apela' generala Charlesa de Gaullea


Francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjeti je Londonu u četvrtak, 18. juna, kako bi obilježio 80. godišnjicu apela generala Charlesa de Gaullea francuskom pokretu otpora i raspravljao o Brexitu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Macron, kome će domaćin biti nasljednik na prijesto, princ Charles, obilježit će „Apel“ od 18. juna 1940. iz sjedišta BBC-ja pokretu otpora u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

To je Macronovo prvo putovanje izvan Francuske od uvođenja restriktivnih mjera na suzbijanju virusa.

On i Johnson raspravljat će o odgovoru na pandemiju, uključujući britansko uvođenje karantina putnicima iz inostranstva, kao i o Brexitu.

Britanija, koja je napustila blok 31. januara, i EU tvrde da je sporazum ostvariv do kraja godine, ali su pregovori dvije strane komplicirani i mogućnost Brexita bez sporazuma još je otvorena.

Britanija tvrdi da EU mora učiniti temeljne promjene u stavovima kako bi se postigao sporazum u narednih nekoliko mjeseci

"Obje strane usuglasile su se da intenziviraju razgovore, mi ne želimo tumaranje, nećemo čekati da se to oduži do jeseni i zime", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab za LBC radio.

Raab je kazao da Macronova posjeta pokazuje da, uprkos izvjesnim problemima u višestoljetnim francusko-britanskim odnosima, dva susjeda zajednički nastupaju u zahtjevnim vremenima.

"To pokazuje da u odnosima s Francuskom, koji su povremeno bili složeni kroz našu zajedničku historiju, mi stojimo jedni uz druge, i trebali bismo zajednički nastupati u teškim vremenima", kazao je Raab.

"Veliki je spektar pitanja, Brexit, COVID, veoma blisko sarađujemo s Francuskom po pitanjima Irana, Bliskog istoka i Hong Konga, i to je zapravo veoma bitna saradnja, i mi smo ponosni što on odaje počast Londonu i britanskom narodu", kazao je šef britanske diplomatije, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG