Dostupni linkovi

Brisel i London nezadovoljni pregovorima o budućim odnosima


Skidanje zastave Ujedinjenog Kraljevstva u Briselu
Skidanje zastave Ujedinjenog Kraljevstva u Briselu

Evropska unija i Velika Britanija okončale su u petak posljednji krug trgovinskih razgovora poslije Brexita, a svaka je strana tražila od druge da promijeni svoju strategiju iz temelja, prenosi AFP.

Pregovarač Unije za Brexit Michel Barnier rekao je da je "razočaran" nedostatkom ambicije Britanije - ali je također optužio London da želi iskoristiti prednosti jedinstvenog tržišta a bez obaveza koje ono traži.

U Londonu, Barnierov britanski kolega David Frost potvrdio je da nije puno postignuto. Barnier je rekao da "nije moguć napredak u težim temama”.

Velika Britanija je 31. januara napustila Evropsku uniju, a dvije strane imaju do kraja godine da dogovore novu osnovu svojih odnosa.

Sada ostaje samo jedan krug razgovora prije isteka krajnjeg roka, da bi se odlučilo da li razgovore vrijedi nastaviti.

"Teško je razumjeti zašto EU insistira na ideološkom pristupu koji otežava postizanje obostrano korisnog sporazuma", rekao je Frost nakon razgovora.

“Izuzetno nam je potrebna promjena pristupa EU za sljedeći krug koji počinje 1. juna", dodao je.

Razgovori stalno zapinju na istim pitanjima otkako su počeli u martu, uoči pandemije korona virusa koja je paralizovala javni život i opustošila evropsku i britansku ekonomiju.

“Zaista nema napretka i tenzije su malo pojačane ovaj put", rekao je AFP-ov izvor.

Britanija insistira na tome da u svom trgovinskom sporazumu ne želi ništa više nego što EU nudi drugim partnerima poput Kanade ili Japana - dok Barnier kaže da traže puno više.

Velika Britanija također odbija bilo kakvo spominjanje nadležnosti Evropskog suda pravde ili Evropske konvencije o ljudskim pravima - zahtjev za koji kaže da je nepotreban i omalovažavajući.

No Frost i Barnier rekli su da postoji "korisna rasprava” o još jednom kamenu spoticanja - ribarstvu.

Na poticanje Francuske, Brisel zauzima čvrst stav o ribolovnim pravima, sa zahtjevima da evropska plovila zadrže skoro isti pristup britanskim vodama, unatoč Brexitu.

Frost je rekao da je usmjerenost Evropske unije na puni pristup britanskim vodama "nespojiva s našim budućim statusom neozavisne obalne države".

XS
SM
MD
LG