Dostupni linkovi

Macron u Zagrebu, Hrvatska kupuje avione


Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je na Pantovčaku uz vojne počasti svečano dočekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović (25. studenog 2021.)
Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je na Pantovčaku uz vojne počasti svečano dočekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović (25. studenog 2021.)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za schengenski prostor i eurozonu te potpisivanje ugovora o kupnji eskadrile francuskih borbenih aviona i o nuklearnoj suradnji.

On je stigao u Zagreb u srijedu navečer (25. studenog) i bio na radnoj večeri u užem format sa svojim domaćinom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 1,1 milijardu eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Slovenija 1. siječnja prepušta predsjedanje Francuskoj, a očekuje se da će se prije toga pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u schengenski prostor, dok bi se konačna odluka mogla donijeti do lipnja 2022.

Plenković je u ponedjeljak (22. studenog) rekao da Hrvatska ima potporu Francuske za Schengen i dodao da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će francuski predsjednik i hrvatski premijer potpisati u četvrtak (25. studenog).

Macrona je primio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a Macron će po vlastitoj želji odati počast poginulima u ratu u Hrvatskoj 1991-95.

Dva francuska Rafalea nadletjet će Zagreb u trenutku potpisivanja ugovora o kupoprodaji aviona između dvoje ministara obrane Florence Parly i Marija Banožića.

Francuski predsjednik će prije odlaska iz Zagreba biti na ručku s uzvanicima iz javnog, kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i sportskog života koji su na neki način povezani s njegovom zemljom.

Na svečanom ručku će, po pisanju medija, biti Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.

Među uzvanicima je Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava.

Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije koja je u Francuskoj 1998. osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu.

Macron nakon ručka odlazi u Vatikan.

XS
SM
MD
LG