Dostupni linkovi

Hrvatska za 999 milijuna eura kupila borbene avione


Lovac Dassault Rafale
Lovac Dassault Rafale

Hrvatska je ušla u do sada najveću investiciju u obranu, za 999 milijuna eura kupit će 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale francuske proizvodnje, izvijestio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Zagrebu.

Po njegovoj ocjeni, Hrvatska na taj način stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja, a nacionalnu sigurnost podiže na razinu kakvu nikada nije imala.

„Izabrani avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018. čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe. Stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira”, kazao je Plenković obrazlažući odluku.

Koliko dugo će se otplaćivati avioni?

Avioni će biti plaćeni u ratama od 2022. do 2025. godine. Nijedan avion nije stariji od deset godina. Za svoj novac Hrvatska će dobiti, kako se tehnički kaže, “totalni paket” usluge, kaže Plenković:

“Uključeno je sve, dakle avioni, simulatori, oprema, obuka naših pilota koji će sljedećih nekoliko godina boraviti u Francuskoj. Jer, kad dođu avioni, imat ćemo i pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će biti spremni letjeti na tim Rafaleima. Mi očekujemo da ti avioni dođu u Hrvatsku početkom 2024. godine, sukcesivno, u vrlo kratkom roku”, kaže Plenković.

Plenković je na posebnoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na novinarsko pitanje kazao kako ne očekuje da će odluka o kupnji francuskih aviona pogoršati odnose sa Sjedinjenim Državama, ni sa drugim ponuđačima koji nisu prošli – Švedskom i Izraelom, jer je proces odabira bio “transparentan, fer i korektan”.

Šta su nudile SAD, Izral i Švedska?

Sjedinjene Države nudile su nove G-16, Izraelci rabljene F-16, Šveđani svoje avione Grippen, a Francuska Rafale. Posao je sklopljen po načelu “država sa državom” tako da Hrvatska avione ne kupuje od francuskog Dassaulta, nego od francuske države.

Lovac Dassault Rafale
Lovac Dassault Rafale

Kupovinom Rafalea Hrvatska će obnoviti svoje ratno zrakoplovstvo, čiju jezgru sada čine višenamjeni borbeni avioni Mig 21 bis, čiji životni vijek istječe do kraja 2024. godine.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu pozdravilo je odluku hrvatske Vlade o kupovini francuskih borbenih aviona.


Treba li još ulaganja?

Iako premijer kaže kako će za pripremu baze za Rafale trebati “nešto malo ulaganja”, obrambeni analitičar Igor Tabak s portala obris.org za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je zadatak malo kompleksniji.

“Trebat će napraviti masivne zahvate na našoj vojnoj infrastrukturi. Ako ništa drugo, traže se moderni klimatizirani hangar, pa onda vjerojatno čitav niz novih radionica, alata, pribora ... Svašta je tu praktički za zamjenu”, upozorava Tabak.

Kakve se poruke šalju izvan Hrvatske?

Na prostoru srednje i jugoistočne Europe svako malo netko voli podizati tenzije. Što u tom kontekstu znači ova hrvatska odluka, zanimalo nas je.

“Te sve tenzije proizvod su propagande, PR-a i medija, a svi hrvatski susjedi, i oni problematični i oni manje problematični zadnjih godina nabavljaju vrlo male količine nove opreme, jer je ona vrlo skupa”, kazao je Tabak.

“To su sve kvote opreme koje itekako zadovoljavaju mirnodopske potrebe. Jedna mala hrvatska eskadrila, ili Srbija sa svojim repariranim i iz više izvora sklopljenim setom Migova 29, mađarski Grippeni kojih također ima slična količina – to su sve taman snage dovoljne za nadzor zračnog prostora i zapravo malo iznad toga”, pojašnjava naš sugovornik.

Šta ostaje nejasno?

A za slučaj borbene upotrebe tih aviona, oružja koja bi se koristila koštaju stotine i stotine tisuća dolara, pa je pitanje koliki oružni paketi će biti nabavljeni, nastavlja Tabak.

“Također, pitanje je koliko će piloti imati prilike vježbati sa skupljim oružjima, a time onda naravno i koliko će sva ta zrakoplovstva, ne samo naša nego i ostala u regiji, biti sposobna izvući maksimum od mašina koje imaju u svojoj službi. To je veliki problem koji Hrvatska ima u nekim drugim borbenim sustavima već godinama. Imamo u topništvu “pancerhaubice” (PhZ 2000), ali smo miljama i miljama daleko od nabave modernog streljiva za njih. U zrakoplovstvu smo pribavili američke borbene helikoptere ‘Kiowa Warrior’, ali je raketno naoružanje za njih najdeficitarnija roba, i bojim se da će se taj pristup problem preslikati i na nove borbene avione”, kaže ekspert sa obrisa.org.

Ovo je bio drugi natječaj na kojem Hrvatska traži zamjenu za svoje 30 do 40 godina stare Migove- 21 bis.

U siječnju 2019. godine propao je gotovo finalizirani posao kupovine 12 američkih lovaca 16 sa izraelskom dodatnom opremom „Barak“ od Izraela.

Američki proizvođač ne dopušta prodaju svojih aviona sa ugrađenom tuđom opremom, i to se na kraju pokazalo kao nepremostiva prepreka. Izraelska strana preuzela je odgovornost za neuspjeh posla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG