Dostupni linkovi

Mađarska na Evropskom sudu pravde zbog 'anti-LGBTQ' zakona


Građani i aktivisti na Mostu slobode tokom Parade ponosa u Budimpešti 24. jula 2021.
Građani i aktivisti na Mostu slobode tokom Parade ponosa u Budimpešti 24. jula 2021.

Evropska komisija je u petak, 15. jula izvela Mađarsku pred Evropski sud pravde zbog zakona o zabrani LGBTQ sadržaja maloletnicima i zatvaranja nezavisne radio stanice Klubradio, prenosi AFP.

Takozvani mađarski "zakon protiv pedofilije", koji između ostalog zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti i promenu pola mlađim od 18 godina, stupio je na snagu prošle godine uprkos brojnim upozorenjima iz Brisela i oštrim reakcijama evropskih zvaničnika.

"Komisija smatra da zakon krši pravila unutrašnjeg tržišta, osnovna prava pojedinaca (posebno LGBTQ osoba) kao i... vrednosti EU", navodi se u saopštenju.
Evropski sud pravde može izreći penale i novčane kazne zbog nepoštovanja odluka tog suda.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) nazvala je sporni zakon u Mađarskoj "sramotom", dok je izvršna vlast EU tim povodom pokrenula procedure u julu prošle godine.

Mađarski nacionalistički i konzervativni premijer Viktor Orban u više navrata je izneo uveravanja da zakon nije homofobičan i da ima za cilj da "zaštiti prava dece".

Komisija je takođe podnela tužbu protiv Mađarske zbog odluke nacionalnog regulatora da ukine nezavisnu radio stanicu Klubradio.

To je viđeno kao dodatni udarac na slobodu medija u zemlji. Zbog ovoga je Brisel postupak pokrenuo u junu 2021.

Brisel je takođe pokrenuo proceduru koja bi mogla da dovede do suspenzije fondova EU zemlji, zbog loših rezultata zvanične Budimpešte u borbi protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG