Dostupni linkovi

Evropski pravni eksperti: Mađarski LGBT zakon krši međunarodne standarde ljudskih prava


Protesti protiv "anti-LGBT" zakona u Budimpešti, 16. juni 2021.
Protesti protiv "anti-LGBT" zakona u Budimpešti, 16. juni 2021.

Panel eksperata za ljudska prava Savjeta Evrope procijenio je nedavne amandmane u mađarskoj legislativi koji se odnose na programe seksualnog obrazovanja u školama i prezentovanje sadržaja u medijima i zaključio da su diskriminatorni i da narušavaju međunarodne standarde ljudskih prava.

Vlada desničarskog premijera Viktora Orbana usvojila je promjene zakona u junu što je izazvalo oštre kritike Evropske komisije i članova LGBT zajednice koji su rekli da se njima stigmatizuje manjina i vrši pritisak na seksualnu orijentaciju.

U mišljenju eksperata objavljenom 14. decembra, ustavnopravni stručnjaci Venecijanske komisije zaključili su da amandmani "ne ispunjavaju pozitivnu obvezu Mađarske da osigura da obrazovni sistem pruži djeci objektivne i nepristrasne informacije o rodnom identitetu i seksualnoj orijentacija", navodi se u saopštenju.

Izmjene doprinose stvaranju "prijetećeg okruženja" u kojem LGBT djeca mogu biti izložena maltretiranju i uznemiravanju, dodaje se.

Stručnjaci su takođe izrazili žaljenje da su usvojene reforme zakona "nabrzinu i bez konsultacija sa civilnim društvom i opozicijom".

Zakon ograničava učenje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima u školama kao i prikazivanje sadržaja koji se tiču LGBT tema u medijima kako bi se navodno spriječilo zlostavljanje djece.

Orban je rekao da ove mjere imaju cilj da zaštite djecu i porodice i da ne targetiraju odrasle.

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, je pokrenula dva odvojena pravna procesa protiv mađarske vlade zbog onoga što su nazvali napadom na LGBT porava.

Kritičari kažu da je Orbanova vladajuća partija Fidesz pogurala anti-LGBT kampanju kao dio tekuće kampanje da se predstavi kao čuvar hrišćanskih vrijednosti protiv zapadnjačkog liberalizma. Ovi napori mađarskih desničara uključuju blokiranje migranata u prolasku kroz Mađarsku i zatvaranje liberalnih privatnih medijskih institucija.

Amandmane zakona je predložila vlada pred parlamentarne izbore iduće godine na kojima Fidesz može biti ranjiv u odnosu na novoujedinjenu opoziciju.

Izvor: REUTERS

XS
SM
MD
LG