Dostupni linkovi

Fon der Lajen najavila da će Mađarskoj uskratiti sredstva iz fondova EU


Najava Evropske komsije usledila je dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban proglasio pobedu na izborima.
Najava Evropske komsije usledila je dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban proglasio pobedu na izborima.

Evropska komisija će pokrenuti postupak za obustavljanje isplata Mađarskoj iz fondova podrške zbog kršenja evropskih standarda vladavine prava, izjavila je 5. aprila predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Izjava Fon der Lajen u Evropskom parlamentu usledila je dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban proglasio pobedu na izborima u nedelju.

Mađarska, koja je veliki primalac sredstava iz fondova EU, izložena je sve većim kritikama u poslednjih nekoliko godina zbog odstupanja od demokratskih normi - zbog prekomerne kontrole nad pravosuđem, gušenja slobode medija i uskraćivanja prava LGBT osobama.

Fon der Lajen je rekla da njen tim nisu ubedili odgovori Mađarske na pitanja koja se odnose na vladavinu prava.

"Naš zaključak je da moramo da pređemo na sledeći korak", rekla je ona i dodala da će mađarskim vlastima uskoro biti poslato zvanično obaveštenje.

Mera obustave isplata iz evropskih fondova, koja se smatra najmoćnijim oružjem EU da spreči produbljivanje demokratskog jaza unutar bloka, odobrena je pre više od godinu dana, ali je Evropska komisija pre primene čekala da dobije pravna uveravanja.

Najviši sud Evropske unije, Evropski sud pravde, u februaru je presudio da je mera u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG