Dostupni linkovi

Lutovac: Za prijateljsko rešavanje problema Srbije i Crne Gore


Zoran Lutovac, srpski ambasador u Crnoj Gori, foto: Savo Prelević
Zoran Lutovac, srpski ambasador u Crnoj Gori, foto: Savo Prelević
Ambasador Srbije Zoran Lutovac, nakon što se prije dva dana vratio u Podgoricu, prvi intervju dao je podgoričkom dopisništvu Radija Slobodna Evropa.

Lutovac najprije odgovara na pitanje da li njegov tih povratak na službu u Crnoj Gori daje za pravo onima koji tvrde da je Beograd time posredno priznao da je povlačenje ambasadora na konsultacije zbog uspostavljanje diplomatskih odnosa Beograda i Prištine, bila greška.

Lutovac: Povratak je bio tih koliko i odlazak. Mislim da buka nije nikome potrebna, iako bi svakako bila medijski atraktivnija. Beograd nije pogrešio, nego je doneo odgovarajuću diplomatsku meru koja je na jednoj strani bila izraz nezadovoljstva prema uspostavljanju odnosa Podgorice i Prištine, a na drugoj strani i poruka drugima da se uzdrže dok je problem pred Međunarodnim sudom pravde.

RSE: I ako dozvolite da završimo sa špekulacijama sljedećim pitanjem, a to je kako komentarišete one po kojima je Vaš povratak, osim što je politički mudar potez, istovremeno pragmatičan, pošto su preduzeća u Srbiji vrlo zainteresovana da se prijave na predstojeći tender za kupovinu luke Bar?
Lutovac: Moj povratak znači da se bavim svim poslovima koji su predviđeni diplomatskim pravilima i uobičajenom praksom, što, naravno, uključuje i što
Na medijskoj površini naših odnosa je saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i tu očigledno postoje problemi, što se prenosi i na, već zategnute, političke odnose povodom Kosova i Metohije...
bolju saradanju ne samo na političkom nivou, nego i na razvijanju ekonomskih odnosa.

RSE: Vi ste se, gospodine ambasadore, vratili u Crnu Goru kada su možda smanjene političke tenzije zbog kosovskog pitanja, ali su odnosi između dvije zemlje u međuvremenu zaoštreni zbog slučaja Šarić i nesaradnje državnih organa po pitanju istrage međunarodnog šverca narkotika. Imamo najsvježiju optužbu predsjednika Tadića kako Crna Gora ne sarađuje dovoljno u borbi protiv organizovanog kriminala. Kako vi u tom kontekstu vidite trenutne odnose i hoće li raspetljavanje klupka organizovanog kriminala i njegove eventualne sprege sa političkim elitama u regionu, zbližiti ili udaljiti dvije zemlje?
Lutovac: Na medijskoj površini naših odnosa je saradnja dve države u borbi protiv organizovanog kriminala i tu očigledno postoje problemi, što se prenosi i na, već zategnute, političke odnose povodom Kosova i Metohije. Na drugoj strani, ekonomski i svi drugi odnosi koji čine ukupne odnose dve države na visokom su nivou, ali još uvek ispod potencijala i želja građana u Srbiji i Crnoj Gori. Mislim da će razmotavanje klupka, kako ste sami rekli, doprineti približavanju dve zemlje, jer je u interesu obe zemlje i njihovih građana da to tako bude. Jedino bi organizovani kriminal mogao profitirati od produbljavanja nesuglasica po tom pitanju.

RSE: Osim onoga što se odnosi na slučaj Šarić u posljednje vrijeme iz Beograda su stizali tonovi koji nijesu dočekani sa odobravanjem u Crnoj Gori, od izjava političkih čelnika do izjava vrha srpske crkve. Ipak, sam predsjednik Tadić je nedavno najavio novu stranicu u odnosima dvije zemlje. Šta je po Vama preduslov da ti odnosi, nakon dugog perioda trzavica i iskušenja, krenu uzlaznom putanjom?
Lutovac: Najbolje je kada u komunikaciji nema preduslova. Drugim rečima, najbolje bi bilo da se o problemima koji postoje razgovara otvoreno i prijateljski i da obe strane učine koliko mogu da se problemi rešavaju na obostrano zadovoljstvo, uključujući i odnos prema Kosovu i Metohiji. U tom smislu Beograd očekuje da se pored realnosti uvažava i međunarodno pravo, odnosno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Pročitajte i ovo:

Jovović: Između Srbije i Crne Gore prolazni nesporazumi
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Beograd "spušta loptu", iz Podgorice oštre poruke
XS
SM
MD
LG