Dostupni linkovi

Lončar: Od oktobra proizvodnja kineske vakcine u Srbiji


"Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal naredne godine a mesečno će se proizvoditi oko tri miliona doza", naveo je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv korona virusa početi u Srbiji u oktobru i da se očekuje da kompanija Hemofarm do kraja godine bude proizvede oko šest miliona doza.

Lončar je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, gde je dočekao prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, kazao da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike koja će proizvoditi to cepivo.

"Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal naredne godine a mesečno će se proizvoditi oko tri miliona doza", naveo je ministar, prenosi Beta.

Dodao je da će do oktobra trajati "probna" proizvodnja a da će potom početi "regularna" proizvodnja vakcine.

"Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona", rekao je Lončar.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo podsetila je je da Srbija prva zemlja u Evropi koja je koristila kinesku vakcinu protiv korona virusa i dodala da će Srbija uskoro postati prva evropska zemlja koja će proizvoditi to cepivo.

"To je novi veliki uspeh naše saradnje u borbi protiv epidemije", kazala je ambasadorka Kine.

XS
SM
MD
LG