Dostupni linkovi

Srbija: Izgradnja fabrike za 'Sinofarm' vakcine do kraja godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je u ponedeljak, 12. jula, u ime Srbije, Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju vakcine kompanije „Sinofarm“ (Sinopharm) u Srbiji sa kineskim proizvođačem i partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanje Memoranduma je prvi konkretan korak ka izgradnji fabrike vakcina u Srbiji, a prema rečima premijerke Ane Brnabić, cilj je da fabrika bude izgrađena do kraja godine.

"Imamo ambiciozne ciljeve. Cilj je da do kraja godine izgradimo fabriku za proizvodnju vakcina, da paralelno sa tim radimo i na punjenu i da do kraja godine već imamo deset miliona doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga počne i sveobuhvatan proces proizvodnje", rekla je Brnabić.

Ukazala je da je danas važan dan za Srbiju, ali i za region, jer će vakcinu imati bliže, biće dostupnija i moći će spremnije dalje da se bori protiv pandemije korona virusa.

"Ovo je početak i jedne šire saradnje Srbije, Kine i UAE i u oblasti biomedicine, bioinformatike, upotrebe veštačke inteligencije u farmaciji. Ovo je nastavak saradnje koju smo počeli tokom teškog perioda covid krize, kada smo zajedno napravili i dve laboratorije za PCR testiranje", rekla je Brnabić.

Takođe, potpisivanje Memoranduma je i rezultat posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića u martu ove godine Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je dogovorena saradnja na izgradnji fabrike.

Premijerka Srbije je zahvalila "Sinofarmu" na saradnji tokom pandemijske krize, navodeći da je Srbija od te kompanije kupila četiri miliona vakcina, te da joj je isporučeno 4,2 miliona, jer je 200.000 cepiva donacija, a neke količine su isporučene i ranije.

Brnabić je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu, dodajući da su kineske vakcine odlične, bezbedne, tradicionalne.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je potpisivanje Memoranduma važan korak napred u saradnji oko zajedničke prozvodnje kineskih vakcina protiv COVID- 19.

"Ovo je jedan novi početak saradnje Srbije i Kine u oblasti farmaceutske industrije", rekla je Čen.

Navela je i da se Kina trudi da ispunjava obećanje predsednika Si Đinpinga da kineska vakcina protiv COVID-19 bude globalni javni proizvod, te da je kineska strana obezbedila i isporučila više od 500 miliona doza i supstanci vakcine za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.


"Veoma cenimo što Vlada Srbije pruža pomoć drugim zemalja u regionu u vakcinaciji, a kineska strana je spremna da ulaže zajedničke napore sa srpskim partnerima i UAE kako bi što pre izgradili fabriku“, rekla je kineska ambasadorka.

Prema njenim rečima, Srbija će imati ne samo dovoljno vakcina za svoju unutrašnju upotrebu, već će moći da pruži i još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije.

XS
SM
MD
LG