Dostupni linkovi

Oštra izborna bitka za Zagreb


Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održava se u nedjelju 30. svibnja

Dok drugdje po Hrvatskoj kampanja za drugi krug lokalnih izbora protiče burno, ali bez ekscesa, u Zagrebu i Rijeci vodi se prljava kampanja sa mnogo dezinformacija, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) pomoćnica glavnog urednika i kolumnistica riječkog dnevnika „Novi list“ Tihana Tomičić.

U Rijeci je meta nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Štimac, a u Zagrebu kandidat za gradonačelnika platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

„U Rijeci se po medijima objavljuju stvari oko plagijata koje je navodno pisao nezavisni kandidat koji se bori protiv SDP-a, a čovjek zapravo ima besprijekornu karijeru i sve je to demantirano. Slično se dešava i u Zagrebu gdje kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro pokušava osobno ocrniti Tomislava Tomaševića i njega i njegove suradnike prikazati kao „uhljebničku“ i interesnu ekipu”, kaže Tihana Tomičić.

Tomislav Tomašević kandidat je Zeleno-lijeve koalicije, u kojoj je najsnažnija platform Možemo, registrirana kao stranka pred izbore za Europski parlament 2019. godine. Taj bivši dugogodišnji aktivist osvojio je u prvom krugu 16. svibnja čak 147.631 glas, odnosno ukupno je 45,2 posto birača koji su izašli na izbore zaokružilo njegovo ime.

Tomaševićev suparnik za drugi krug izbora u hrvatskoj metropoli je predsjednik desnog Domovinskog pokreta, poznati pjevač, autor i poduzetnik Miroslav Škoro. On je u prvom krugu osvojio ukupno 39.789 glasova, odnosno 12,2 posto izašlih birača. U drugi krug izbora ušla su dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova u prvom krugu.

U fokusu utrošeni novac

Tomašević s ponosom ističe da je trećina troškova njegove kampanje pokrivena donacijama građana prosječne vrijednosti pedesetak eura.

Tomislav Tomašević na predizbornom plakatu, Zagreb 14 maja 2020.
Tomislav Tomašević na predizbornom plakatu, Zagreb 14 maja 2020.

Međutim, Škorin glavni argument posljednjih dana kampanje je da su Tomašević i njegovi suradnici, koji mahom dolaze iz civilnog sektora, unazad 10 godina kroz razne projekte mreže nevladinih udruga od gradskog i državnog proračuna i europskih fondova navodno dobili 212 milijuna kuna (gotovo 30 milijuna eura).

Tihana Tomičić kaže da desnica sa jedne strane takvim napadima na civilni sektor sama sebi skače u usta, jer su joj među najžešćim pobornicima i pristašama upravo Željka Markić i njena pro-life nevladina udruga „U ime obitelji“, ali da su ti napadi u stvari za njih – sasvim logični.

„U smislu da ih vidimo u drugim državama gdje su na vlasti neke desne opcije koje to mogu zloupotrebljavati u svoju korist. Vidimo primjer Mađarske i Orbana! U svim državama se uvijek borba desnice svodi na to da ideološki napada ljevicu preko nevladinog sektora. To je vrlo zanimljiv fenomen! I ona su to priče o Sorosu i o Judinim škudama”, kaže naša sugovornica.

Ona podsjeća da su se hrvatski građani takvih napada naslušali još u Tuđmanovo vrijeme i uvjerena je da oni neće demotivirati birače Možemo! da u nedjelju iziđu na izbore - čak naprotiv!

NVO o štetnosti Škorine kampanje

Nekoliko je nevladinih udruga ustalo protiv takvih Škorinih - kako kažu - paušalnih i netočnih prozivanja.

Sara Lalić iz zagrebačkog Centra za mirovne studije (CMS) kaže za RSE da je ova Škorina negativna kampanja u kojoj je i civilno društvo meta višestruko štetna za hrvatsko društvo.

„Ne toliko zbog civilnog društva koliko zbog ljudi za koje i s kojima radimo i zbog programa koje provodimo, a koji su na razne načine korisni za ovo društvo”, pojašnjava aktivistica.

Miroslav Škoro na predizbornom plakatu, Zagreb 14 maja 2021.
Miroslav Škoro na predizbornom plakatu, Zagreb 14 maja 2021.

Tihana Tomičić ne očekuje da će Škorina satanizacija nevladinog sektora prestati nakon ovih lokalnih izbora u Zagrebu, za koje vjeruje da će ih Škoro – izgubiti.

„U tom smislu on će se sigurno i dalje pokušavati pozicionirati na nacionalnoj sceni sa istim pričama, istim ideološkim napadima, istom vrstom kampanje koju će voditi i u „mirnodopsko“ vrijeme kada nema službenih izbornih kampanja, jer to je jedino što mu preostaje. Za očekivati je da će Možemo! i socijaldemokrati složiti većinu u Gradskoj skupštini grada Zagreba, prema tome Domovinski pokret se jedino može držati na sceni kao snažna oporba. A očigledno je to smjer u kojem će ići”, zaključuje kolumnistica „Novog lista“.

Što je rezultiralo ovakvom kampanjom

Osječki politički analitičar, a ranije dugogodišnji aktivist za ljudska prava Jaroslav Pecnik za RSE kaže kako je ova Škorina ideološka kampanja protiv Tomaševića vjerojatno rezultat izbora loših savjetnika u kampanji, ali i činjenice da se Tomaševiću i nema što za prigovoriti, jer nema neko bogatstvo, iza njega nema afera, a i u nogama ima mnogo utakmica na civilnoj sceni upravo u Zagrebu.

„Mislim da mu to neće uspjeti. Mislim da svakim takvim činom sve više i više kvari svoje šanse i da će biti hametice poražen. Ali baš – onako! Jer ti napadi samo motiviraju Tomaševićeve birače da iziđu na izbore”, zaključuje Pecnik.

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održava se u nedjelju 30. svibnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je kako će se u drugom krugu birati 87 općinskih načelnika, 56 gradonačelnika, 14 župana i gradonačelnik Zagreba. Osim Zagreba, gradonačelnika se bira u još tri najveća hrvatska grada – u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Ukupan broj gradova i općina u kojima će se u iduću nedjelju održati drugi krug izbora je 432, a broj biračkih mjesta 5.496.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG