Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPS osvojio apsolutnu većinu u Podgorici i pet drugih opština


Mirno slavlje DPS-a u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Mirno slavlje DPS-a u Podgorici

Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora održanih u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) će činiti buduću vlast u najvećem broju opština - dijelom samostalno, a dijelom uz podršku tradicionalnih koalicionih partnera sa državnog nivoa - Socijaldemokrata Ivana Brajovića i Bošnjačke stranke.

Opozicione stranke su gotovo jedinstveno ponovile optužbe na račun DPS-a "da glasove osvaja potkupljivanjem, pritiscima i zastrašivanjem birača".

Tokom izbornog dana je zabilježeno nekoliko incidenta zbog kojih je tužilaštvo otvorilo istragu.

Od 11 opština u kojima su održani izbori, DPS je osvojio apsolutnu većinu u Podgorici, Danilovgradu, Bijelom Polju, Pljevljima, Šavniku i Žabljaku, gdje može samostalno da formira vlast.

DPS će vjerovatno vladati uz pomoć tradicionalnih koalicionih partnera sa državnog nivoa u Baru, Kolašinu i Golubovcima, dok je najveći broj glasova u Rožajama osvojila Bošnjačka stranka, a u Plavu su najveći broj glasova osvojile Socijaldemokrate Ivana Brajovića. U tim opštinama će vlast činiti koalicioni partneri sa državnog nivoa.

Lokalni izbori u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Funkiconer DPS-a Miloš Nikolić je saopštio da je njegova partija apsolutni pobjednik ovih izbora.

"Što se mandata tiče u Podgorici, ovo je jedna od najubjedljivijih pobjeda koju smo ostvarili u posljednjih 20 godina i svakako je potvrda svega što smo pričali u ovoj kampanji - da je bio potpuno nerealan taj optimizam opozicije da će slaviti u Podgorici. Kada se saberu mandati DPS-a i tradicionalnih partnera, dolazimo do broja od 36 mandata naspram 25 koliko je ukupno osvojla opozicija. Mislim da se ovim rezultatom demonstrira ta iracionalna nada koja je postojala kod opozicije da će slaviti", rekao je Nikolić.

Socijaldemokrate su saopštile da su prezadovoljne izbornim rezultatima. Predsjednik stranke Ivan Brajović je rekao da su duplirali podršku u Podgorici.

Na osnovu 100 odsto prebrojanog uzorka, opozicione stranke su izgubile Kolašin gdje su bili vlast prethodnih nekoliko godina. Koalicija "Podgorica za 21. vijek" demokrata i GP Ura su u Podgorici, Baru, Danilovigradu, Kolašinu, Pljevljima i Golubovcima nadjačali opozicionu koaliciju Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Lideri koalicije Demokrata i URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović su ocijenili da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu.

"Često smo imali utisak da smo u Somaliji ili Kambodži, a ne zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Ako u '21. vijeku' gledamo onakvo prebijanje naših funkcionera i onakve upade u prostorije onda smo definitivno kao društvo u problemu", rekao je Aleksa Bečić konstatujući da je u Podgorici na djelu bila najveća apstinencija u posljednjih nekoliko izbornih procesa.

"Apstinenti su kategorija koja je preovladala. Iako smo osvojili rezultat koji je veći od naših najoptimističnijih predviđanja, ne možemo biti zadovoljni ukupnim rezultatom opozicije", naveo je Bečić.

Portparol Demokratskog fronta Jovan Vučurović je saopštio da ta koalicija ne može priznati rezultate lokalnih izbora i pozvao ostale opozicione stranke da organizuju proteste.

"Kolege iz opozicije organizujte proteste, razloga ima na pretek, vidjeli ste i danas, a DF i SNP će vam se pridružiti. DF se zalagao za jedinstvo opozicije, pozivali smo uporno ali naš poziv nije dao rezultat. Mi nismo zadovoljni rezultatima ovih izbora i pažljivo ćemo ih analizirati i donositi odluke. DF bilježi mnogo slabiji rezultat nego na izborima na državnom nivou. DF i SNP nastavljaju sa beskompromisnom borbom protiv režima i očekujemo da se tako ponašaju i svi ostali opozicioni subjekti", rekao je Vučurović.

Opozicija treba da preispita svoje političko djelovanje i prilagodi, poručio je nosilac liste Socijaldemokratske partije i Demosa Ivan Vujović, čija koalicija je na granici cenzusa i čiji je ulazak u parlament Podgorice neizvjestan.

Izborni dan je obilježilo nekoliko incidenata, od kojih je najteži bio fizički sukob u Podgorici između aktivista Demokratske partije socijalista i opozicionih Demokrata, kao i upad u prostorije Demokrata u Pljevljima. Kako je saopštilo tužilaštvo, povodom ovih incidenata su formirani predmeti i istraga je u toku. Kasno u nedjelju se oglasila i Uprava policije koja je saopštila, da je prijavljen 21 događaj vezan za izbore.

"Najviše prijava odnosilo se na navodnu kupovinu ličnih karata (pet slučajeva), prijetnje i izazivanje na tuču na biračkom mjestu (tri slučaja), onemogućavanje glasanja (dva slučaja) i neovlašćeno snimanje i fotografisanje (dva slučaja)", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Uprava policije je izdvojila događaj u u Podgorici kojom prilikom su aktivisti koalicije URA i Demokrata oko 10.45 časova policiji prijavili fizički napad na njih od strane više lica.

"Policijski službenici su preduzeli mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog događaja. Uzete su izjave od ovih lica. Policija je identifikovala jedno od lica na koje su prijavioci ukazali kao mogućeg izvršioca i od tog lica je uzeta izjava. O svemu je obaviješten nadležni tužilac kojem su dostavljeni spisi prikupljeni tokom dosadašnjeg postupanja policije", ističe se u saopštenju policije.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG