Dostupni linkovi

Novi test za vlasti i opoziciju u Crnoj Gori


Lokalni izbori u Crnoj Gori, fotoarhiv
Lokalni izbori u Crnoj Gori, fotoarhiv

U ponoć počinje izborna tišina povodom lokalnih izbora koji se u nedjelju 27. maja održavaju u Podgorici i još 11 opština u Crnoj Gori. Bez obzira što se radi o lokalnim izborima, njihov rezultat može uticati na dinamiku crnogorske političke scene.

Protekla kampanja se dominantno zasnivala na lokalnim temama uz tek povremeno zalaženje u teme visoke politike. Sumirajući višenedeljnu kampanju za lokalne izbore u Crnoj Gori, politički analitičari se slažu da je novitet to što su dominirale lokalne teme, u odnosu na ranije kampanje kada su teme iz "visoke politike" bacile u sjenku konkretne projekte u opštinama.

Prema riječima direktora Centra za monitoring Zlatka Vujovića, karakteristika upravo okončane kampanje je i veliki broj novih lica na odborničkim listama.

"Ipak su pokušali da dopru do birača time što će im ponuditi rješenje nekih konkretnih problema koji ih pogađaju. Tako nešto nije odlikovalo prethodne kampanje, tako da možemo reći da je to možda i najbolji pomak u kvalitetu predizborne kampanje. Na listama dominira veliki broj mladih ljudi, uglavnom ljudi za koje se ne zna čime se bave ili makar nisu poznati široj javnosti", navodi Vujović.

I Zoran Vujičić iz Građanske alijanse ocjenjuje da su političke partije ovoga puta mnogo više predlagale rješenja konkretnih problema građana u opštinama.

"Predlagali su određena rješenja kako treba u budućnosti da se vode opštine. Sa te strane je dobro, ali koliko to ima uporišta u realnom životu, odnosno koliko opštinski budžeti mogu sve to da iznesu, to je druga stvar", ističe Vujičić.

Tokom kampanje se čuo veliki broj obećanja političkih partija koje su poručivale izgradnju nedostajućih sadržaja u opštinama pa do grandioznih projekata koji su u dijelu javnosti ocjenjeni nerealnim. U kampanji su učestvovali i ministri i predsjednik Vlade koji su takođe obećavali nove projekte.

Specifičnost ovih izbora, posebno u Podgorici je što su izostala konkretna imena osoba koje će biti budući gradonačelnici Glavnog grada.

Zlatko Vujović konstatuje da je ključno pitanje ovih izbora ko će kontrolisati Podgoricu.

"Mislim da su lokalni izbori veoma važni iz dva aspekta. Iako su ovo, u političkoj teoriji izbori drugoga reda ili izbori koji nisu ključni, oni jesu značajni jer predstavljaju neko testiranje odnosa birača prema onima koji su na vlasti na nacionalnom nivou, konkretno vladajuća koalicija", kaže Vujović.

"Ukoliko bi recimo", navodi, "vladajuća koalicija pretrpjela značajniji poraz, odnosno izgubila neku od značajnih opština, onda bi to svakako bio veliki alarm ili indikator da građani gube povjerenje u vladajuću koaliciju".

"Ukoliko vladajuća koalicija obezbijedi dovoljnu podršku, onda će ona lakše čekati okončanje mandata i vjerovatno će to pozitivno uticati na stabilnost Vlade. Ključno pitanje je ko će kontrolisati Podgoricu", ocjenjuje Vujović.

Vujović: Izbori kao testiranje odnosa birača prema vladajućoj koaliciji
Vujović: Izbori kao testiranje odnosa birača prema vladajućoj koaliciji

Jedno od pitanje koje ostaje otvoreno je - da li će izbori dan u nedjelju biti miran?

Pozivajući se na određene najave Vladan Vučelić predsjednik Glavnog odbora Podgorice Demokratske partije socijalista, optužio je opoziciju da priprema nemire.

"Znamo kakav je njihov naum na izborni dan. Da prave haos i nered po Podgorici, ispred naših izbornih štabova. Znamo da to rade u punoj sinhronizaciji sa pojedinim medijima i nevladinim organizacijama", riječi su Vučelića.

U opozicionim partijama, konkretno koaliciji Demokrate i URA, to odbacuju, ali očekuju da ne bude zloupotreba.

"Želimo da se izbori održe u jednoj normalnoj atmosferi, ali normalna atmosfera podrazumijeva da nema zloupotreba od bilo koje političke organizacije. I zbog toga očekujemo da policija, kao organ koji je zadužen da štiti zakonom garantovana prava građana, postupi odgovornije nego što je to do sada činila", kaže Miloš Konatar.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse smatra da bi državne institucije trebalo da budu pripravne tokom izbornog dana.

"Svi državni organi treba da budu pripravni, odnosno da svako onaj za koga se utvrdi da je prekršio zakon tog dana, da odgovara. Takođe i državno tužilaštvo mora biti pripravno, da sve neregularnosti a tiču se izbora moraju biti adekvatno procesuirani", napominje Zoran Vujičić.

Izbori se održavaju u Podgorici, gradskoj opštini Golubovci, Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolašinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG