Dostupni linkovi

Krasnići zatražio povlačenje naloga za hapšenje Ljimaja


Fatmir Ljimaj
Predsednik Skupšitne Kosova Jakup Krasnići zatražio je da se nalog za hapšenje Fatmira Ljimaja povuče zato što je protiv ustava i zakona Kosova.

EULEX još uvek razmatra pitanje poslaničkih imuniteta, dok se Ljimaj, protiv koga je podignuta optužnica za ratni zločin tokom 1998. i 1999. godine u selu Klečka u opštini Mališevo, izjasnio da će sarađivati sa organima pravde.

Prema Ustavu Kosova, poslanik Skupštine se bez saglasnosti većine svih poslanika Skupštine ne može uhapsiti niti pritvoriti dok obavlja tu funkciju.

Dužnosnici evropske misije za vladavinu zakona na Kosovu (EULEX) ponovili su u ponedeljak putem pismene izjave da je pitanje oduzimanja imuniteta poslaniku Fatmilju Ljimaju “još uvek pod razmatranjem.”

“EULEX može da potvrdi da je izdat nalog za hapšenje protiv gospodina Fatmira Ljimaja, a taj nalog nije izvršen zbog imuniteta koji gospodin Limaj ima”,
navodi se u saopštenju.

Dodaje se još i da “pitanje imuniteta ne pravi prepreku za istrage koje su u toku”.

Sa druge strane, Jakup Krasnići je kazao da tužioci EULEX-a treba da povuku nalog za hapšenje Ljimaja, pošto je, kako je rekao, taj nalog u suprotnosti sa ustavom i zakonima Kosova.

Pozivajući se na ustav, poslanici Skupštine Kosova procenjuju da sudstvo može da obavlja svoj posao, uključujući istrage i suđenje i da nije potrebno da se Ljimaju ukine imunitet.

Prioritet sadašnji kriminal

Krasnići kaže da Ustav Kosova zahteva ukidanje imuniteta poslanika samo kada je pod istragom za delo koje je počinio tokom tekućeg mandata, a ne za delo koje nema nikakve veze sa njegovim trenutnim poslaničkim mandatom.
Nalog za hapšenje Fatmira Limaja

“Naš Ustav omogućava nastavak i završetak svakog krivičnog postupka za dela koja nisu počinjena tokom mandata poslanika. Prema tome, sud u ovom slučaju može da izvrši sve procedure do drugog stepena odluke ili do konačne odluke. Samo onda kada sud donese konačnu odluku, može se podneti zahtev za oduzimanje imuniteta poslaniku Skupštine Republike Kosova”, kaže Krasniqi.

Proces istrage i eventualno suđenje poslaniku Ljimaju, prema mišljenju Krasnićija, može da se nastavi, a Ljimaj sa druge strane može da nastavi da obavlja svoj posao kao poslanik do konačne odluke suda, kazao je on.

“Član 75, stav 2 jasno navodi da se poslanik Skupštine Kosova ne može uhapsiti, i ovo pitanje je regulisano ustavom i zakonom. Tako da mi tražimo od onih koji kažu da niko ne može biti iznad zakona, da tako i ostane, a zakon je veoma jasno definisao ovo pitanje”, naglasio je Krasnići.

Za poštovanje ustavnosti i zakona, izrazila se i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova. Šef Parlamentarne grupe ove partije, Ardian Gjini, pozdravio je spremnost Ljimaja da sarađuje sa organima pravde, te pozvao kompetentne organe da se više koncentrišu na vladavinu zakona i borbu protiv korupcije, što su najveće brige za kosovsko društvo.

“Za dobrobit naroda na Kosovu, prioritet treba da bude borba protiv kriminala koji se dešava danas. Ovo ne znači da se ne treba boriti protiv kriminala bez obzira na to kada se desio, ali mislimo da je prioritet za Kosovo kriminal koji se dešava u ovom trenutku, i koji loše utiče na život građana Kosova”,
navodi Gjini.

O ukidanju imuniteta odlučuje Skupština Kosova, a na zahtev glavnog tužioca Kosova. Državno tužilaštvo Kosova prošle nedelje je ocenilo je da nema zakonskih osnova kako bi se zatražilo ukidanje imuniteta.
XS
SM
MD
LG