Dostupni linkovi

Trampova kritičarka Liz Čejni izgubila primarne izbore


Liz Čejni (Cheney), republikanska članica Predstavničkog doma Kongresa SAD
Liz Čejni (Cheney), republikanska članica Predstavničkog doma Kongresa SAD

Članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Liz Čejni (Cheney), žestoka republikanska kritičarka Donalda Trampa koja je igrala istaknutu ulogu u kongresnoj istrazi napada na Kapitol 6. januara, izgubila je u utorak u Vajomingu od primarnog izazivača kojeg podržava bivši američki predsednik.

Poraz Čejnijeve od Harijet Hejgeman (Harriet Hageman) koju je podržao Tramp, predstavlja značajnu pobedu u kampanji za zbacivanje republikanaca koji su podržali opoziv bivšeg predsednika nakon upada njegovih pristalica u zgradu Kapitola u januaru prošle godine.

Priznajući poraz, Čejni je rekla da nije spremna da se "složi sa lažima predsednika Trampa o izborima 2020. godine" da bi pobedila na predizborima.

"Trebalo bi da omogućim njegove tekuće napore da uzdrma naš demokratski sistem i napadne temelje naše republike. To je bio put kojim nisam mogla i ne bih išla", rekla je ona pristalicama.

Čejni je rekla u emisiji "Today" NBC-a u sredu, 17. avgusta, da razmišlja da se kandiduje za predsednika i da će "učiniti sve što je potrebno da spreči povratak Donalda Trampa u Ovalni kabinet".

"To je nešto o čemu razmišljam i doneću odluku u narednim mesecima", rekla je ona na pitanje o predsedničkoj kandidaturi, dodajući da joj je ostalo još mnogo posla oko rada komiteta koji istražuje napade na Kapitol 6. januara.

Hejgeman je osvojila 66,3 odsto glasova, a Čejni 28,9, prema podacima Edison Researcha, firme koja prati izbore.

Poraz Čejnijeve je najnoviji znak Trampovog snažnog uticaja na Republikansku stranku.

Tramp, koji je nagovestio da će se kandidovati za predsednika 2024. godine, stavio je kraj Čejnijeve kongresne karijere kao prioritet među 10 republikanaca u Predstavničkom domu na koje je ciljao zbog podrške njegovom opozivu 2021. godine.

Čejni, ćerka bivšeg republikanskog potpredsednika Dika Čejnija, iskoristila je svoj položaj u komitetu koji istražuje okolnosti oko nemira na Kapitolu da zadrži pažnju na Trampovim akcijama tog dana i njegovim lažnim tvrdnjama da je pobedio na izborima 2020. godine.

Očekuje se da će republikanski lideri prekinuti ovu istragu ako preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima u novembru.

Hejgeman, advokatica za prirodne resurse, kritikovala je govor Liz Čejni u kome je priznala poraz, rekavši da pokazuje da joj je malo stalo do problema sa kojima se suočava njena država.

"Ona se još uvek opsednuta predsednikom Trampom i građani Vajominga, glasači Vajominga su večeras poslali veoma jasnu poruku", rekla je Hejgeman za Foks njuz.

Čejni je u Predstavničkom domu glasala za opoziv Trampa zbog optužbi za podsticanje nereda na Kapitolu. Tramp je na kraju oslobođen.

Od 10 republikanaca koji su podržali impičment, moguće je da će samo jedan - Den Njuhaus (Dan Newhouse) iz Vašingtona - biti u Kongresu nakon izbora u novembru.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG