Dostupni linkovi

Senat: Suđenje Trampu ustavno, odluku podržalo i šest republikanaca, nastavak procesa u sredu


Donald Tramp (20. januar 2021.)
Donald Tramp (20. januar 2021.)

Senat je odlučio u utorak da je suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), optuženom za "podsticanje nasilja", zasnovano na ustavu.

Ovaj stav je osim 50 demokratskih senatora podržalo i šest republikanskih, dok je preostalih 44 senatora iz ove partije bilo protiv.

Postupak će biti nastavljen u sredu, a obe strane će imati do 16 sati za prezentiranje svojih argumenata. Tačnije, devet menadžera iz redova većinskih demokrata u Predstavničkom domu izložiće optužnicu, a Trampovi advokati njegovu odbranu.

Prema nezvaničnim informacijama, Senat će zasedati i za vikend, iako je Trampova odbrana prvobitno tražila pauzu u vreme jevrejskog praznika Šabata u petak veće i subotu, ali je odustala od tog zahteva. Procenjuje se da bi Senat mogao glasati o optužnici u nedelju ili ponedeljak.

Da bi Senat osudio Trampa potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi 17 republikanaca trebalo da se pridruži 50 demokrata prilikom glasanja, što je, kako se procenjuje, malo verovatno.

Na sednici 26. januara, 45 od 50 republikanskih senatora je glasalo da je proces neustavan, dok je samo pet podržalo inicijativu demokrata za pokretanje postupka u ovom telu.

Čak i ako bude osuđen, Tramp neće se suočiti sa neposrednom kaznom s obzirom da mu je istekao mandat.

Senat bi onda sa prostom većinom glasova mogao da mu zabrani kandidovanje na javnu funkciju u budućnosti. Imajući u vidu da republikanci i demokrate imaju podjednak broj senatora 50-50, potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) bi imala odlučujući glas u zabrani Trampu da bi svojim glasom mogla odobriti buduću zabranu.

Predstavnički dom je opozvao Trampa 13. januara, dok je još bio na funkciji.

U upadu Trampovih pristalica u zgradu Kongresa 6. januara, koji je trebalo da verifikuje rezultate predsedničkih izbora od 3. novembra na kojima je pobedio Džo Bajden (Joe Biden), poginulo je pet ljudi, među njima i jedan policajac.

Drugi postupak protiv njega u Senatu se održava uz rigorozne mere bezbednosti, nakon što je 5. februara prošle godine oslobođen optužbi u ovom telu za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Ko su republikanci koji su podržali suđenje?

Osim petoro republikanskih senatora – Suzan Kolins (Susan Collins), Liza Murkovski (Lisa Murkowski), Mit Romni (Mitt Romney), Ben Sase (Sasse) i Pet Tumi (Pat Toomey) – koji su na pomenutoj sednici 26 januara podržali inicijativu demokrata, u utorak im se pridružio i Bil Kasidi iz Luizijane.

Ovaj republikanski senator je prethodno podržao nedavni predlog svog stranačkog kolege Renda Pola (Rand Paul) da je postupak protiv Trampa neustavan.

Republikanski senator: Neuverljiva Trampova odbrana

Međutim, on je izjavio za CNN da je promenio mišljenje nakon neuverljive odbrane koju je izneo Trampov pravni tim.

"Ako ste je slušali, to govori samo za sebe. Bila je neorganizovana, nasumična. Govorili su o mnogim stvarima, ali nisu o ključnoj", rekao je Kasidi nakon glasanja na sednici Senata u utorak.

„Ako sam nepristrasni porotnik koji pokušava da donese odluku na osnovu prezentiranih činjenica o ovom pitanju, onda su menadžeri tužbe iz Predstavničkog doma uradili mnogo bolji posao“, istakao je Kasidi.

"Pred nama je pitanje da li je ustavno opozivati predsednika koji je napustio funkciju, a tužioci iz Predstavničkog doma uverljivo su prezentirali slučaj - dok predsednikov tim nije", dodao je republikanski senator iz Luizijane.

CNN: Tramp nezadovoljan svojom odbranom

Kako javlja CNN, bivši predsednik SAD Donald Tramp je nezadovoljan odbranom koju je izneo njegov pravni tim u utorak.

CNN prenosi i da osim Kasicija, još nekoliko republikanski senatori nije bilo zadovoljno prezentacijom Trampove odbrane, te da su tužioci bili uverljiviji.

Republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin (John Cornyn) rekao je za NBC da ga nije impresionirao Trampov pravni tim.

"Predsednikov advokat je samo lutao i ponavljao se“, rekao je Konin.

"Video sam puno advokata i argumenata, a to nije bio jedan od najboljih koje sam sreo," dodao je senator iz Teksasa.

Ko su Trampovi advokati?

Sedam dana uoči suđenja, Tramp se razišao sa prvobitnim timom uključujući advokate Bača Bauersa (Butch Bowers) i Deboru Barbijer (Deborah Barbier).

Brzo su zamenili Brus Kastor, bivši okružni tužilac i advokat Dejvid Šoen (David Schoen).

BBC podseća da je Šoen zastupao bivšeg Trampovog savetnika Rodžera Stouna (Roger Stone), koji je osuđen na kaznu zatvora, a u decembru je dobio predsedničko pomilovanje.

Šoen je takođe izazvao pažnju javnosti zbog razgovora da Džefrijem Epstajnom (Jeffrey Epstein) u njegovim poslednjim danima o mogućem zastupanju, a kasnije je rekao da ne veruje da je smrt američkog bogataša optuženog za seksualno zlostavljanje rezultat samoubistva.

Kastor, bivši okružni tužilac Pensilvanije, poznat je po tome što je 2005. godine odbio da krivično goni Bila Kozbija (Bill Cosby), optuženog za seksualne napade. Poznati komičar je na kraju osuđen po tri tačke za seksualno zlostavljanje u ponovljenom suđenju 2018. godine.

Trampov advokat: Demokrate ga ne žele u budućnosti kao političkog rivala

Šef Trampovog pravnog tima Brus Kastor (Bruce Castor Jr) kazao je u utorak iznoseći argumente zašto je suđenje protivno ustavu, da je inicirano u cilju sprečavanja bivšeg predsednika da se ponovo kandiduje za tu funkciju.

"Zaista smo ovde jer većina u Predstavničkom domu u budućnosti ne želi da se suoči sa Donaldom Trampom kao političkim rivalom. To je pravi razlog što smo ovde i zato moraju da preskoče pravnu prepreku, koju inače ne mogu da zaobiđu,“ smatra Kastor.

On je osudio pobunu na Kapitolu ističući da odgovorni treba da budu procesuirani.

Dodaje da postoji razumna želja da se postavi pitanje „kako da ih nateramo da plate?“.

Međutim, Kastor tvrdi da Tramp ne bi trebalo da bude žrtveni jarac za ovu tragediju.

„Očekujemo da američki senatori ne podlegnu osećanjima, već rade ono što je ispravno“, kaže Kastor.

Trampova odbrana je prikazala video snimak u kome su prikazani svi pozivi demokrata za njegov opoziv u poslednje četiri godine.

"Demokrate su sve vreme mandata igrale ciničnu igru i to još uvek rade," kazao je advokat Dejvid Šoen (David Schoen).

Demokrate prikazale snimke upada u Kongres

Prethodno je u okviru uvodne reči na suđenju, vodeći menadžer za impičment (impeachment) član Predstavničkog doma iz redova demokrata Džejmi (Jamie) Raskin prikazao snimke od 6. januara dana kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Video zapisi napada sa smrtonosnim posledicama isprepleteni su sa snimcima Trampovog govora dok se obraćao okupljenim pristalicama samo nekoliko trenutaka pre nego što su krenuli na Kongres.

„Borimo se pakleno“, čuje se kako predsednik Trump govori na mitingu. „Idemo na Kapitol“, rekao je u drugom trenutku.

Na snimcima se vidi kako se Trampove pristalice sukobljavaju sa policijom i provaljuju ulazna vrata.

Na kraju prezentacije prikazan je Trampov poziv pristalicama da se raziđu.

Raskin je nakon prezentacije video snimaka rekao da postupci bivšeg predsednika Trampa kojima je podsticana pobuna predstavljaju „težak zločin i prekršaj“ (high crimes and misdemeanors).

„Ako to nije prekršaj za opoziv, onda ništa drugo nije“, kazao je.

Raskin, bivši profesor ustavnog prava, istakao je da je Tramp želeo da Senat učini "nemoćnim" tokom predsedničke tranzicije. Raskin smatra da je to jedan od najvažnijih i najkrhkijih perioda za zemlju.

Raskin je rekao da je postupak protiv Trampa zasnovan na Ustavu.

"Prema tom Ustavu i pod zakletvom, predsedniku Sjedinjenih Država je zabranjeno da čini teška krivična dela i prekršaje u bilo kom trenutku dok je na funkciji. Zaista, to je jedan od specifičnih razloga zbog kojih postoji opoziv, osuda i diskvalifikacija, kako bi se zaštitili od predsednika koji pokušava da poništi moć naroda na izborima i vladavinu zakona zamene vladavinom rulje,“ istakao je Raskin.

Demokratski tužioci: Nepristrasne i čvrste činjenice

Raskin je rekao je da će se slučaj njegovog tima protiv Trampa „zasnivati na nepristrasnim i čvrstim činjenicama“.

„Sve je u činjenicama“, rekao je.

Raskin, demokratski kongresmen iz Merilenda, rekao je da je Tramp poslao svoje advokate na suđenje da "pokuša da spreči Senat da čuje činjenice o ovom slučaju".

"Oni žele da prekinu suđenje pre nego što se prezentiraju bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako u poslednjih nekoliko nedelja na vlasti počinite nezakonit prekršaj, to možete da uradite nekažnjeno," ističe Raskin.

„Ako prihvatimo ovaj radikalni argument koji advokati predsednika Trampa zastupaju, rizikujemo da 6. januar postane naša budućnost“, dodao je on.

Jedan od menadžera optužbe, demokrata Dejvid Sisilini (David Cicilline), rekao je da Trampov tvit 6. januara pokazuje šta je tačno mislio o napadima na Kapitol.

Trump je na Tviteru objavio da su „to stvari koje se dešavaju kada se sveta premoćna pobeda na izborima tako grubo i opako oduzme od velikih patriota“, pozivajući izgrednike da idu kući „s ljubavlju i u miru“.

„Svaki put kad pročitam taj tvit, sledim se“, rekao je Sisilini. „Predsednik Sjedinjenih Država stao je na stranu pobunjenika. Slavio je njihovu borbu. Opravdao je njihov napad. Rekao im je: ’Zapamtite ovaj dan zauvek’, satima nakon što su prodefilovali ovim salama u pokušaju da izvrše atentat na potpredsednika Pensa, predsedavajućeg Predstavničkog doma i bilo koga od nas koga su mogli da pronađu,“ istakao je Sisilini.

On je rekao da su Trampovi argumenti protiv impičmenta "apsolutno pogrešni" i "skreću pažnju".

Raskin: Moja ćerka ne želi da se vrati na Kapitol posle traume

Raskin je rekao da su njegova najmlađa ćerka Tabita (Tabitha) i zet Hank bili u zgradi Kongresa 6. januara u vreme nereda, samo dan nakon što je sahranio sina Tomija (Tommy).

Raskin je rekao da su Tabita i Hank u vreme upada bili sa šefom njegovog osoblja. Sakrili su se pod stolove i poslali poslednje poruke, jer su „mislili da će umreti“, rekao je Raskin.

„A kad su ih konačno spasili, sat vremena kasnije službenici Kapitola, i mi bili zajedno, zagrlio sam ih, izvinio se i rekao svojoj ćerki - koja ima 24 godine i briljantna je učiteljica algebre - da mi je žao i obećao sam joj da više neće biti ovako sledeći put kad se vrati sa mnom na Kapitol,“ dodao je Raskin.

„I znate šta je rekla? Rekla je, "Tata, ne želim da se vraćam na Kapitol," kazao je Raskin.

Bivši šef Trampovog osoblja: Očekivani argumenti demokrata

Bivši šef kabineta Bele kuće Mark Medouz (Meadows) rekao je novinarima da su uvodni argumenti demokrata „otprilike ono što sam očekivao“ i da je „teško izneti dobar slučaj kada imate neustavan proces“.

Rekao je da sa bivšim predsednikom Trampom „redovno“ u kontaktu, ali da nije razgovarao s njim o uvodnim argumentima na suđenju u Senatu.

Na pitanje zašto je na Kapitolu, rekao je, „Dolazim samo da se sastanem sa timom za impičment“ i rekao da će s njima sretati sporadično tokom suđenja.

Republikanski senatori: Ništa neće promeniti naše mišljenje

Senator Rodžer Viker (Roger Vicker), republikanac iz Misisippija, rekao je za CNN da su „demokrate ovog puta poslale bolji tim“, nazvavši ih „vrlo elokventnim“.

Međutim, dodao je da “ništa nije promenilo njegov stav o pitanju ustavnosti postupka”. On smatra da nije ustavno suđenje bivšem predsedniku.

"Ne", rekao je Ron Džonson (Johnson) na pitanje da li išta može da promeni njegov stav o ustavnosti ovog postupka.

Kako će izgledati procedura?

Senatori čine porotu, dok predsedava dugogodišnji demokratski senator Patrik Leihi (Patrick Leahy) iz Vermonta, pošto je predsednik Vrhovnog suda Džon (John) Roberts, koji je vodio prvi postupak opoziva pre godinu dana u Senatu, odbio da predsedava ovim suđenjem pošto Tramp više nije predsednik.

Menadžeri za impičment još uvek nisu zatražili svedoke, ali zadržavaju tu mogućnost u slučaju da im treba svedočenje kako bi opovrgli argumente Trampovog tima.

Tajming je neizvestan i zbog toga što je nejasno koliko će vremena iskoristiti Trampov tim, ali se ne očekuje da iskoriste svih 16 sati koliko imaju na raspolaganju.

U svakom slučaju, očekuje se da će postupak biti kraći nego prošle godine kada je trajao tri sedmice.

Najavljeno je da će se zastupnici tužbe oslanjati na mnogobrojne video zapise upada, uključujući i Trampov govor 6. januara uoči upada njegovih pristalica u Kongres.

“Imamo neobičnu okolnost da će već prvog dana suđenja biti prisutno više od 100 svedoka”, rekao je jedan od menadžera optužbe, član Predstavničkog doma iz redova demokrata Adam (Šif) Schiff koji je vodio prvo suđenje za opoziv Trumpu.

On je aludirao na činjenicu da su svi senatori bili u zgradi Kongresa u vreme upada izgrednika, te su imali prilike da se neposredno uvere u razmere ovih nereda.

Demokrate smatraju da nije reč samo o formalnoj Trampovoj osudi, već i njegovo pozivanje na odgovornost. Iako su kritikovali postupak bivšeg predsednika 6. januara većina republikanaca biće protiv njegovog kažnjavanja da se ne bi otuđili 74 miliona birača koji su glasali za njega, ističu analitičari.

Bivši američki predsednik neće svedočiti tokom postupka u Senatu.

Profesor Brian Kalt: Može li Trump biti osuđen?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Trampovi advokati: Suđenje 'političko pozorište'

Advokati bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) naveli su u pretpretresnom podnesku u ponedeljak da su demonstranti koji su upali u zgradu Kongresa 6. delovali samostalno, odbacujući ključnu tačku optužnice da je Tramp "podsticao pobunu" u govoru pristalicama uoči pomenutih nereda.

Advokati bivšeg predsednika ističu da su dokumenti FBI-ja pokazali da je pobuna planirana danima unapred, što znači da Tramp nije mogao da podstakne nasilje.

Oni tvrde da je "figurativno" upotrebio reč "borba", što se "ne može protumačiti kao podsticanje nasilja".

"U njegovom govoru ne postoji bilo kakva aluzija ili ohrabrivanja pobune, krivičnog dela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", ističu Trampovi advokati.

Takođe insistiraju da je suđenje neustavno jer je Trump napustio funkciju i sada je privatni građanin.

Oni su kritikovali devet "menadžera impičmenta" – demokrata iz Predstavničkog doma koji će u svojstvu tužilaca izložiti argumente za Trampovu smenu - optužujući ih za "intelektualnu nepoštenje i prazninu u činjenicama" zbog načina na koji su prikazali obraćanje bivšeg predsednika svojim pristalicama.

Njegovi advokati su suđenje opisali kao "političko pozorište" i "drski politički čin" demokrata koji je trebalo da "ućutka političkog protivnika i manjinsku stranku".

"U ovom postupku impičmenta nikada se nije tragalo za pravdom", napisali su.

"Umesto toga, ovo je samo sebičan pokušaj demokratskog rukovodstva u Predstavničkom domu da iskoristi osećaj užasa i zbunjenosti koji su obuzeli sve Amerikance svih političkih opredeljena videvši razaranje na Kapitolu 6. januara od strane nekoliko stotina ljudi," tvrde Trampovi advokati.

Tramp je u govoru nekoliko sati uoči upada demonstranata u Kongres SAD, koji je trebalo da potvrdi rezultate izbora na kojima je pobedio Džo Bajden (Joe Biden), ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari podstičući pristalice da marširaju do Kapitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i da se "pakleno bore".

On je nekoliko dana ranije pozvao pristalice da dođu u Vašington na demonstracije koje je nazvao "Stop krađi", dodajući da će "biti divlje".

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Njegovi advokati tvrde da je jednostavno koristio pravo iz prvog amandmana na slobodu govora.

Najmanje šest od 170 optuženih za neredu u zgradu Kongresa pokušalo je da prebaci određenu odgovornost na Trampa.

Demokratski tužioci: Tramp izdao američki narod

Menadžeri impičmenta su nazvali Trampove pravne argumente “bezvrednim” i “neutemeljenim”.

"Pretpretresni podnesak predsednika Trampa potvrđuje da on nema dobru odbranu od optužbe za podsticanja pobune protiv države kojoj se zakleo da će je zaštititi. Umesto toga, pokušava da krivicu prebaci na svoje pristalice i poziva se na niz manjkavih pravnih teorija koje bi predsednicima omogućile da podstiču na nasilje i dovedu u pitanje demokratski proces bez straha od posledica,” naveli su tužioci u ponedeljak.

Oni dodaju da pošto je krivica predsednika Trampa očigledna, on pokušava da izbegne odgovornost za podsticanje pobune 6. januara tvrdeći da Senat nema nadležnost da osuđuje zvaničnike nakon što ode sa funkcije.

“Prvi amandman štiti naš demokratski sistem - ali ne štiti predsednika koji podstiče svoje pristalice da nasiljem ugroze taj sistem. Ako bi se prihvatio argument predsednika Trampa to bi značilo da Kongres ne može opozvati predsednika koji je na nacionalnoj televiziji spalio američku zastavu ili koji je na skupu Ku Kluk Klan govorio u beloj kapuljači ili nosio kukasti krst dok je prevodio marš kroz jevrejsku četvrt - sve je to iskazivanje stava što omogućava Prvi amandman, ali bi očigledno bio osnova za impičment,“ ističu tužioci, prenosi CNN.

Oni su ponovili stav da je Tramp "izdao američki narod".

"Njegovo podsticanje na pobunu protiv vlade Sjedinjenih Država - što je poremetilo mirni prenos vlasti – najteže kršenje ustava koji je ikada počinio predsednik", navodi se u njihovoj izjavi.

Demokrate smatraju da je ponovljeno Trampovo odbijanje da prošlog novembra prizna rezultat predsedničkih izbora - kao i žestoka retorika u obraćanju pristalicama 6. januara - podstaklo pobunu.

Oni tvrde da, iako više nije na funkciji, "predsednik mora sveobuhvatno da odgovori za svoje ponašanje od prvog dana do poslednjeg dok je bio na dužnosti".

Demokrate traže da bude diskvalifikovan da se ikada više kandiduje.

Tramp jedini predsednik sa dva opoziva

Tramp je jedini američki predsednik u istoriji koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i jedan od samo trojice kome je jednom uskraćeno poverenje u ovom telu.

To se desilo prvi put demokrati Endru Džonsonu (Andrew Johnson), koji je preuzeo vlast nakon ubistva Abrahama Linkolna (Lincoln), optuženom u Predstavničkom domu 1868. za nelegalnu smenu uticajnog ratnog sekretara Edvina Stentona (Edwin Stanton).

No, Senatu je nedostajao samo jedan glas za Džonsonovu smenu, ali ga njegove demokrate nisu predložile kao kandidata na novim izborima, dok je Stenton zadržao funkciju.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca opozvao je 1998. demokratskog predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) po optužbi da je lagao pod zakletvom i opstruisao pravdu u vezi sa seksualnim odnosom sa stažistkinjom Monikom Levinski (Monica Lewinsky). Međutim, Senat pod kontrolom demokrata nije podržao njegovu smenu.

Republikanski predsednik Ričard Nikson (Richard Nixon) podneo je ostavku 1974. pre nego što je uopšte došlo do glasanja o njegovom opozivu zbog afere “Votergejt”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG