Dostupni linkovi

Zašto republikanci nisu oprostili Liz Cheney otpor Trumpu?


Cheney je bila trećepozicionirani član stranke, a sad joj slijedi borba za politički život i eventualni reizbor u svojoj izbornoj jedinici Wayomingu 2022. godine.
Cheney je bila trećepozicionirani član stranke, a sad joj slijedi borba za politički život i eventualni reizbor u svojoj izbornoj jedinici Wayomingu 2022. godine.

Liz Cheney, zastupnica i kći bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Dicka Cheneya u mandatima Georga W. Busha od 2001. do 2009., izbačena je u srijedu, 12. maja iz rukovodstva Republikanske stranke u Zastupničkom domu jer je kritizirala Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD-a.

U njenu fotelju bi mogla biti izabrana Trumpova zagovornica Elise Stefanik koju je Trump 2019. nazvao “novom republikanskom zvijezdom”.

Cheney je bila trećepozicionirani član stranke, a sad joj slijedi borba za politički život i eventualni reizbor u svojoj izbornoj jedinici Wayomingu 2022. godine.

Slična sudbina čeka i devet preostalih republikanskih zastupnika koji su proljetos glasovali za opoziv (impeachment) Trumpa zbog njegove uloge u napadu rulje na sjedište američke zakonodavne vlasti Capitol Hill 6. januara 2020. godine kad je počinulo pet osoba, dok je za novog predsjednika potvrđivan demokrat Joseph Biden.

Odbijanje 'velike laži'

Cheney je odbila propagirati ono što je postalo poznato kao “Velika laž”, neutemeljena tvrdnja da je Trumpu pobjeda na predsjedničkim izborima 2020. godine ukradena. Tu su tvrdnju odbacili Trumpovo Ministarstvo pravosuđa i sudovi širom zemlje. Ali tadašnji predsjednik Trump je to ponavljao, uključujući i 6. januara kada su rulje njegovih pristaša napale američki Kapitol, piše Reuters.

“Učinit ću sve što mogu kako bih osigurala da se bivši predsjednik (Trump) nikada više ne približi Ovalnom uredu. Vidjeli smo opasnost koju nastavlja izazivati svojim jezikom. Vidjeli smo nedostatak njegove odanosti i predanosti Ustavu. I mislim da je vrlo važno da osiguramo da onaj koga odaberemo (2024. godine) bude neko ko će biti vjeran Ustavu”, naglasila je Cheney izlazeći sa zatvorene sjednice republikanskih zastupnika na kojoj je izglasana njezina smjena.

Cheney je glasala zajedno s još devet republikanaca za opoziv Trumpa zbog poticanja na pobunu. No, velik dio njezine stranke ostaje nepokolebljivo vjeran bivšem predsjedniku, unatoč njegovim lažnim tvrdnjama. Čelnik manjinskih republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, koji je nakon pobune držao Trumpa “moralno odgovornim”, od tada je promijenio pjesmu i podržao napore da se kazni Cheney.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Na pitanje je li zabrinut za vlastiti vodeći položaj u stranci jer je do sad štitio Cheneyja, McCarthy je odgovorio:

”Nipošto. Ne, radujem se što ću biti predsjedavajući Zastupničkog doma u sljedećem sastavu Kongresa.”

Njezini kritičari u stranci kažu da će je nejzino uklanjanje iz čelništva obnoviti stranačko jedinstvo uoči izbora za najviše američko zanonodavno tijelo 2022.

Cheneyeve pristaše pak kažu da čišćenje iz stranke onih koji govore istinu i jedine žene na visokom položaju šteti izgledima Republikanske stranke. Reagirajući na vijest o njezinoj smjeni, Trump je objavio da je Cheney “ogorčeno, užasno biće i glasnogovornica demokrata”.

“Ona nema osobnost ili bilo što dobro što ima veze s politikom ili našom zemljom”, dodao je Trump.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi pohvalila je Cheney kao “lidericu velike hrabrosti, domoljublja i integriteta”.

Ima i onih u Republikanskoj stranci koji strahuju, međutim, da bi svrgavanje Cheney moglo otuđiti neovisne i ostale kolebljive glasače, posebno dok su svježe slike Trumpovih pristaša koji ulaze u Kapitol. Zastupnik Kevin Brady, koji je proveo dva desetljeća u Kongresu, rekao je da se republikanci nadaju da će se uskoro jediniti.

“Na kraju, možda je svako dobio što želi: Liz Cheney može slobodno voditi svoje sporove s predsjednikom Trumpom, a republikanci iz Doma mogu slobodno napadati 'socijalističku agendu' demokrata”, rekao je Brady.

Trumpovu zagovornicu za nasljednicu

Zastupnici Republikanaca planiraju odmah izabrati nasljednicu Liz Cheney, koja je najavila da ne planira napuštati stranku, već da će se boriti da Trump ne bude kandidiran i izabran u Bijelu kući 2024. godine, što je on najavio.

Republikanci su izgubili kontrolu nad oba doma Kongresa tokom Trumpovog jednog mandata, ali on se nastavlja svetiti izabranim republikancima koje smatra nelojalnima. Ako sve bude išlo kako su planirali republikanski čelnici, većina članova stranke u Zastupničkom domu glasat će iza zatvorenih vrata za izbor zastupnice Elise Stefanik iz New Yorka na mjesto koje je upražnjeno nakon smjene Cheney, piše Reuters.

Liz Cheney prolazi zgradom na Kapitolu, 13. maj, 2021.
Liz Cheney prolazi zgradom na Kapitolu, 13. maj, 2021.

Pozicija predsjedavajuće stranačke konferencije, treća po snazi, je uloga koja pomaže u razvoju republikanskih stavova o zakonodavstvu i pomaže članovima nižeg ranga oko niza pitanja, što podrazumijeva prikupljanje sredstava i komunikacijsku strategiju te vođenje konferencijskih sastanaka.

Stefanik (36) je sada glasna Trumpova pristaša, iako je prethodno kritizirala neke njegove politike. Bila je na udaru konzervativnih članova republikanskog kluba u Zastupničkom domu zbog svog umjerenog glasovanja. Između ostalog, glasovala je protiv Trumpovog plana smanjenja poreza u 2017.

No, nakon njenog glasovanja tokom prvog pokušaja opoziva Trumpa 2019. godine, sam Trumo ju je nazvao “novom republikanskom zvijezdom”

Chip Roy (48), konzervativni član tvrdodesničarskog kluba zastupnika Freedom, ušao je u utrku za ovu poziciju u četvrtak u zadnji čas. Trump je odmah izdao saopćenje u kojem je kritizirao Roya.

Na pitanje novinara je li zabrinut zbog Trumpove intervencije, Roy je zaobišao, tvrdeći da je to pitanje “vašingtonska močvarna posla”, da se kandidirao jer “mislim da bismo trebali diskutirati”.

Roy bi mogao dobiti određenu potporu iz Kluba Freedom, ali predstavnik pristaša Stefanik, Guy Reschenthaler inzistirao je da ona još uvijek ima "ogromnu" podršku.

Nakon smjene Cheney, Stefanik je izdala pismo kolegama obećavajući “discipliniranu, jedinstvenu poruku” protiv demokrata i rekla da će istaknuti svoju jedinstvenu konzervativnu republikansku politiku.

Ukoliko ne bi bila izabrana to bi bio politički šamar za republikance poput Kevina McCarthyja i Stevea Scalisea koji je podržavaju, kao i za Trumpa kojeg je Cheney nazvala “aktivnom prijetnjom američkoj demokraciji”.

Cheney je najavila da će voditi borbu za vraćanje svoje stranke na “temeljna načela konzervativizma”.

“Moramo ići naprijed temeljeći našu borbu na istini. Ne možemo se držati i 'velike laži' (da su izbori pokradeni) i držati se Ustava SAD-a”, kazala je Cheney, prenio je Reuters.

Šest republikanaca u međuvremenu je najavilo da će biti protukandidati Cheney za zastupnike u Wayomingu, izrazito republikanskoj državi u kojoj je Trump pobijedio s oko 70 posto glasova prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG