Dostupni linkovi

Litvanija prestala da uvozi prirodni gas iz Rusije


Rezervoari za skladištenje tečnog prirodnog gasa, Grejn, Velika Britanija, 21. septembar 2021.

Litvanija je prestala da uvozi prirodni gas iz Rusije, saopštilo je državno ministarstvo energetike u subotu, 2. aprila.

Iz ministarstva navode da je državna gasna mreža funkcionisala bez uvoza iz Rusije od početka mjeseca, što potvrđuju podaci operatera litvanske mreže plinovoda na interkonekciji između Litvanije i Bjelorusije.

"Mi smo prva članica Evropske unije (EU) od izvoznih partnera 'Gazproma' da je stekla nezavisnost od ruskih zaliha gasa, što je rezultat višegodišnje smislene energetske politike i blagovremenih odluka koje se tiču infrastrukture", rekao je ministar Dajnius Krejvis (Dainius Kreivys), navodi se u saopštenju.

Sve potrebe za gasom Litvanije su sada zadovoljene tečnim prirodnim gasom (LNG), koji se dobija preko terminala u lučkom gradu Klaipedi.

Litvanija je 2015. godine otvorila ovaj objekat, da bi smanjila svoju zavisnost od ruskog uvoza.

Tri velike isporuke LNG-a svakog mjeseca stižu do terminala, a ministarstvo navodi da će gas i dalje teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, nezavisno od prekida uvoza,

Litvanija se graniči sa Kalinjingradom i Bjelorusijom, ruskom saveznicom,.

U Martu, litvanski parlament je tražio od vlade da prestane uvoziti i trošiti ruske energente čim to bude moguće, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Parlamentarni podaci pokazuju da je Litvanija do sada svake godine kupovala naftu, gas i struju u vrijednosti većoj od tri milijarde evra.

Izvor: DPA

XS
SM
MD
LG