Dostupni linkovi

EU planira zajedničku kupovinu gasa i LNG-a


 Gasna konekcija Grčka-Bugarska, Komotini (21.03.2022.)
Gasna konekcija Grčka-Bugarska, Komotini (21.03.2022.)

Lideri zemalja Evropske unije dogovoriće se na samitu ove sedmice da zajednički kupuju gas, tečni prirodni gas (LNG) i hidrogen uoči naredne zime, navodi se u nacrtu saopštenja sa samita, prenosi Reuters.

Invazija Rusije, najvećeg evropskog izvoznika gasa, na Ukrajinu, dovela je do rekordno visokih cijena energije i uticala na plan EU da smanji upotrebu ruskog gasa ove godine – što će zahtijevati porast uvoza od drugih dobavljača, kao što su Katar i Sjedinjene Države.

"Planirajući sljedeću zimu, države članice i Komisija će … raditi zajedno na zajedničkoj kupovini plina, LNG-a i hidrogena", navodi se u nacrtu izjave u koju je Reuters imao uvid.

Evropska komisija je prošle godine predložila sistem za zemlje EU da zajedno kupuju strateške zalihe gasa, na koji su neke članice, uključujući Španiju, pozvale kao način da se osiguraju zbog mogućih poremećaja u snabdevanju. Strah od šokova u snabdijevanju porastao je otkako je Rusija invaziju na Ukrajini. Rusija isporučuje 40% gasa u EU.

Brisel je rekao da će pomoći zemljama da pokrenu zajedničku kupovinu gasa ove godine, a očekuje se da će ove sedmice predložiti pravila koja zahtijevaju od zemalja da pune skladišta gasa do 90% svake godine prije zime. Skladište EU je trenutno na 26% kapaciteta.

U nacrtu saopštenja navodi se da su se zemlje usaglasile da koordiniraju mjere za punjenje skladišta i počnu to da rade "što je prije moguće".

Lideri će također razmotriti nove mjere za ublažavanje porasta cijena energije za potrošače i razgovarati o tome kako potencijalno "optimizirati" funkcionisanje energetskih tržišta. Oni će tražiti od Komisije da preduzme "potrebne inicijative" za to, navodi se u nacrtu saopštenja.

Cijene plina u Evropi su već porasle u mjesecima koji su prethodili invaziji, što je navelo vlade da potroše milijarde na porezne olakšice i subvencije kako bi zaštitile građane od troškova.

Pronalaženje zajedničkog odgovora EU, međutim, pokazalo se teškim. Zemlje EU su u velikoj mjeri odgovorne za svoje nacionalne energetske politike i ne slažu se oko toga da li je potrebna akcija na nivou cijele EU da bi se ograničile cijene.

Španija, Belgija, Portugal, Italija i Grčka su među onima koji pozivaju na intervenciju na evropskim energetskim tržištima, kako bi se ograničile cijene ili odvojila cijena električne energije od rastuće cijene plina.

Države, uključujući Njemačku, Holandiju i Dansku, protive se tržišnoj intervenciji i upozoravaju da bi izazivanje poremećaja na energetskim tržištima moglo potkopati ulaganja u čistu energiju.

XS
SM
MD
LG