Dostupni linkovi

Kremlj navodi da je Vašington objavio Rusiji ekonomski rat


Ruski predsednik Vladimir Putin tokom jednog od sastanaka o ekonomskim pitanjima, Moskva, februar 2022.
Ruski predsednik Vladimir Putin tokom jednog od sastanaka o ekonomskim pitanjima, Moskva, februar 2022.

Kremlj je u srijedu saopštio da su SAD proglasile ekonomski rat Rusiji i da će Moskva ozbiljno razmisliti o narednim koracima nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija uvijek bila, jeste i biće pouzdan dobavljač energenata, ističući da se nastavlja isporuka u tom smislu.

"Ali vi sada vidite bahanalije, neprijateljske bahanalije, koje su djelo Zapada i to naravno veoma otežava situaciju i tjera nas da ozbiljno razmislimo", istakao je Peskov.

Peskov je naveo da su SAD definitivno objavile ekonomski rat Rusiji i da Vašington vodi taj rat.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) saopštio je u utorak, 8. marta da je zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata, što je značajan korak u pojačavanju međunarodnog pritiska na predsjednika Vladimira Putina da zaustavi svoj razorni napad na Ukrajinu.

"Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa", rekao je Bajden. "To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i da će američki narod zadati još jedan snažan udarac Putinovoj ratnoj mašini," dodao je.

Sjedinjene Države nisu vodeći kupac ruske nafte, ali Bajden radi sa saveznicima u Evropi, koji su daleko više zavisni od ruske nafte, da izoluje rusku energetsku ekonomiju i Putina, prenosi Rojters.

Britanija je najavila neposredno prije Bajdenove izjave da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine.

Odluka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji.

Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD ne uvozi ruski prirodni gas.

XS
SM
MD
LG