Dostupni linkovi

Britanija poziva sve članice G7 da zabrane uvoz nafte iz Rusije


Cisterna za naftu na južnom naftnom polju Priobskoye Gazprom njefta
Cisterna za naftu na južnom naftnom polju Priobskoye Gazprom njefta

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala je u srijedu države članice G7 da zabrane uvoz nafte iz Rusije, rekavši da bi vodeće svjetske ekonomije trebale "ići dalje i brže" u kažnjavanju Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Stojeći uz američkog državnog sekretara Anthony Blinkena, Truss je takođe pozdravila transatlantsko jedinstvo protiv ruske agresije, rekavši da je snaga alijanse "iznenadila" predsednika Vladimira Putina i da se mora učiniti više kako bi se osiguralo da njegova invazija ne uspije.

"Moramo udvostručiti naše sankcije. To uključuje... da G7 prestane sa upotrebom ruske nafte i gasa" i uvede potpunu zabranu ruskim bankama da koriste SWIFT bankovni sistem, rekla je Truss na zajedničkoj konferenciji za novinare s Blinkenom u Washingtonu.

"Sada nije vrijeme za odustajanje. Putin mora pasti", dodala je ona.

Sjedinjene Države su u utorak zabranile uvoz nafte i gasa, potez koji je ubrzo uvela i Kanada, nakon čeg je uslijedilo obećanje Londona da će prekinuti uvoz u toku godine.

Ostale članice Grupe sedam Francuska, Njemačka, Italija i Japan tek treba da povuku takav potez, s tim da je njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak upozorio da bi široka zabrana ruske nafte mogla ugroziti energetsku sigurnost Evrope.

Ali Truss je insistirala da savez Zapada protiv ruskog autokratskog lidera, njene ekonomije i povezanih oligarha ipak funkcioniše.

„Iznenadili smo Putina svojim jedinstvom i čvrstoćom naših sankcija“, rekla je ona.

Blinken se pridružio Trussovoj u isticanju sveobuhvatne saradnje, rekavši: "ekonomski, mjere koje smo preduzeli izbrisale su 30 godina napretka u integraciji Rusije u svijet."

On je osudio neuspjeh Rusije da osigura siguran prolaz civila iz opkoljenih ukrajinskih gradova i mjesta, i ocijenio je kao "apsurdan" prijedlog Kremlja da stvori koridore za evakuaciju koji vode iz Ukrajine u Rusiju i njenog susjeda i saveznika Bjelorusiju.

"Uvredljivo je sugerisati da bi ukrajinski narod trebao tražiti utočište od same vlade koja je pokazala takvo zanemarivanje njihovih života", rekao je Blinken.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG