Dostupni linkovi

Litvanija dovršila čelični zid od 500 kilometara duž granice s Bjelorusijom


Gradnja čeličnog zida na Litvanskoj granici dugog 502 kilometra

Litvanija je objavila da je dovršila čelični zid koji se proteže duž granice s Bjelorusijom kako bi zaustavila priliv migranata.

Desetine hiljada migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, pokušale su ući u zemlju i druge zemlje članice EU, Poljsku i Latviju, sa bjeloruske teritorije prošle godine.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte izjavila je 29. avgusta da je EPSO-G construction, kompanija uključena u izgradnju čeličnog zida dugog 502 kilometra prekrivenog bodljikavom žicom, obavijestila Vladu da je završila radove.

Ostatak litvansko-bjeloruske granice, odnosno dio od više od 100 kilometara, leži duž rijeka i jezera.

Litvanija i druge države Evropske unije tvrde a je bjeloruski autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko orkestrirao migrantsku krizu zajedno sa svojim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Navodno je to svojevrsna odmazda za sankcije nametnute Lukašenku i njegovom režimu zbog brutalnog obračuna s neistomišljenicima nakon masovnih protesta avgusta 2020. Predsjednički izbori donijeli su tada Lukašenku šesti mandat.

Krajem juna Poljska je dovršila sličan zid duž svoje granice sa Bjelorusijom od 186 kilometara.

U međuvremenu, Finska je u junu objavila planove za početak izgradnje zida duž svoje granice s Rusijom kako bi spriječila moguću rusku upotrebu migranata za stvaranje "hibridnog uticaja" na zemlju.

XS
SM
MD
LG