Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Istraga protiv Ljimaja farsa


Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj

Vlada Kosova je odbacila optužbe srpskog tužilaštva za ratne zločine protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Ljimaja, kao politički motivisane. Portparol Krasnići je izjavio da srpsko tužilaštvo nije trebalo da pokreće ‘smešnu i neosnovanu istragu’ protiv kosovskih lidera, već da se usredsredi na hapšenje svojih zločinaca.

Istraga protiv Ljimaja je još jedna farsa institucija Srbije, koja je potrebna da bi se manipulisalo javnošću zarad unutrašnjo-političkih potreba, izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići.

“Ovo je još jedna farsa institucija Srbije, koje nastavljaju da putem manipulacija utiču najpre na svoje unutrašnje javno mnjenje ali i da pokušaju da utiču na međunarodnu javnost, u čemu nisu uspeli”, izjavio je Krasnići.

Portparol kosovske Vlade je na ovaj način reagovao na najavu srpskog tužilaštva za ratne zločine da vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, OVK, Fatmira Ljimaja a danas ministra za saobraćaj i telekomunikacije, zbog sumnji da je počinio ratne zločine nad srpskim civilima u Dreničkom kraju.
Ovo je još jedna farsa institucija Srbije, koje nastavljaju da putem manipulacija utiču najpre na svoje unutrašnje javno mnjenje ali i da pokušaju da utiču na međunarodnu javnost, u čemu nisu uspeli.

Krasnići kaže da su motivi za pokretanje istrage od strane srpskog tužilaštva politički orijentisani.

“Bilo je sudskih procesa u Haškom tribunalo o eventualnim zločinima na Kosovu, tada su Ljimaj, ali i drugi oslobođeni optužbi. I zato nakon što ih je međunarodno pravosuđe oslobodilo a onda se zatim srpsko tužilaštvo pojavilo sa optužbama, sve to može biti samo smešno”,
rekao je on.

Ljimaja je 30. novembra 2005. godine Haški sud oslobodio optužbi za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik 1998. godine. Tada je oslobođen i Isak Musljiu, ali je u okviru iste optužnice Haradin Baljaj osuđen na 13 godina zatvora zbog kršenja zakona i običaja ratovanja.

Medjutim, srpsko tužilaštvo je nastavilo istragu i kako je navedeno ‘došlo do dokaza koji terete Ljimaja za zločine počinjene na drugim lokacijama, a koje nisu bile obuhvaćene haškom optužnicom’. Prema rečima Krasnićija, srpsko pravosuđe bi trebalo da se bavi istragama i osudom zločina koji su počinjeni na Kosovu od strane srpskih vlasti.

Umesto što se bave smešnim optužbama na račun kosovskih lidera, oni bi trebalo da traže zločince koji se i dan danas slobodno kreću Srbijom.
“Sada već postoji presuda u Hagu kojom se potvrđuje da su na Kosovu počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti koji su bili dobro organizovani i vođeni od strane srpske države. Umesto što se bave smešnim optužbama na račun kosovskih lidera, oni bi trebalo da traže zločince koji se i dan danas slobodno kreću Srbijom”,
rekao je Memlji Krasnići.

Podsetimo kako ovo nije prvi put da institucije Kosova odbacuju kao neosnovane optužbe na račun bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Početkom aprila kao netačno ocenjeno je izveštavanje BBC-ija da je OVK imala logor u albanskom mestu Kuks, gde su ubijani civili tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine. Čelnici institucija su tada kazali da je OVK vodila pravedan rat u cilju zaštite Albanaca.

Pre toga institucije Kosova su odbacile navode da su na severu Albanije tokom 1999. godine Srbima vađeni organi radi prodaje, što je bivša tužiteljka Karla del Ponte napisala u svojoj knjizi ‘Lov’. U međuvremenu je pravosudno-policijska misija EU, Euleks, počela da ispituje navode povodom ovog slučaja, ali još nije jasno da li će biti pokrenuta istraga.
XS
SM
MD
LG