Dostupni linkovi

Odbrana bivših lidera OVK traži od suda spisak svedoka


Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svedoci. Na slici: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu
Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svedoci. Na slici: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu

Advokati odbarne koji, ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, brane bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrija Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), zatražili su da im se dostavi preliminarni spisak svedoka, koji će biti pozvani da svedoče na sudu, ali i onih koji neće.

Specijalizovano tužilaštvo Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svedoci.

Saopšteno je i da postoji oko pet međunarodnih svedoka za koje će biti zatražene mere zaštite.

Specijalizovano tužilaštvo je istaklo da je od poslednje statusne konferencije obelodanilo najmanje 14 paketa dokaznog materijala, među kojima se nalazi i potencijalno oslobađajući dokazni materijal.

Sa druge strane, advokati odbrane su ponovo izneli niz kritika na račun tužilaštva oko obelodanjivanja dokaznog materijala i zahteva da se neki materijali zaštite.

Sa druge strane, odbrana tvrdi da se mora ubrzati obelodanjivanje dokaznog materijala jer u suprotnom on nije od koristi za advokate.

Sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) je od tužilaštva zatražio da se precizira krajnji rok za podnošenje pretpretresnog podneska ali i da saopšti u kojoj je fazi istrage do sada stiglo, na šta je tužilaštvo odgovorilo da nemaju datum početka suđenja i da će se istraga nastaviti.

Međutim, odbrana se usprotivila ovim navodima tužilaštva, dodajući da ne može da se vodi beskrajna istraga.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu od kraja 2020. godine i svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu bivše pripadnike OVK-a tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG