Dostupni linkovi

Odbrana: Suđenje protiv Tačija i ostalih najranije na leto 2022.


Statusna konferencija u Hagu u procesu protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija
Statusna konferencija u Hagu u procesu protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija

Odbrana četvorice optuženih kosovskih zvaničnika pred specijalnim sudom u Hagu navela je pred sudskim većem da suđenje može otpočeti “najranije na leto 2022 godine”.

Advokati su to saopštili nakon što je tužilaštvo izrazilo spremnost da sa procesom počne u junu naredne godine. Međutim, ovo za njih nije prihvatljivo ističući da nemaju dovoljno verema na raspolaganju da pripreme odbranu.

Naime, objavljena optužnica je u velikoj meri redigovana i ima puno prikrivenih podataka, a tužzlaštvo ima rok do kraja maja 2021. da obelodani većinu podataka iz teksta optužnice. Kako su naveli pravni zastupnici optuženih, tek nakon njihovog objavljivanja, mogu otpočeti sa radom na primpremi odbrane a ceo proces će trajati namanje 18 meseci, budući da se radi o “ogromnom materijalu”.

Optuženi Hashim Thaci (Hašim Tači), Kadri Veseli, Jakup Krasniqi (Krasnići) i Rexhep (Redžep) Selimi nisu bili prisutni u sudskoj sali, ali su bili povezani video-vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Advokat Kadrija Veselija, Ben Emmerson se osvrnuo na onaj elemenat optužnice koja se tiče kvalifikacije “zajedničkog zločinačkog poduvata”.

Emerson je najavio da će se u toku procesa, pozivati na suđenja u Haškom Tribunalu protiv najvišnih zvaničnika Srbije za zločine počinjene nad kosovskim Albancima a koji su takođe bili optuženi za zajednički zločinački poduhvat.

“Tvrditi da sada postoji slično kriminalno udruživanje, zapravo, predstavlja zamenu teza”, naglasio je advokat Emmerson.

On je takođe odbacio tvrdnju da je u Oslobodilačkoj Vojsci Kosova (OVK) postojala komandna odgovornost i ovu konstataciju oslonio na presude Haškog Tribunala protiv pripadnika OVK gde nije utvrđena komandna odgovornost u ovoj oružanoj formaciji.

“Tuzilaštvo se elegantno oslanja na doktrinu ‘komandne odgovornosti’. Dokazi koji će biti izvedeni, pokazaće bez ikakve sumnje da je komandni lanac i komunikacija u okviru OVK bila tako slabo organizovan i fragmentisan da jednostavno smešno ovo što tužilaštvo tvrdi”, podvukao je Emmerson.

Inače specijalizovano Tužilaštvo u Hagu je saopštilo da je za potvrđivanje ove optužnice ispitano 153 svedoka i namerava da se ponovo osloni na većinu njih. Prema dokumentu koji je objavljen na web strani Specijalizovanih Veća Kosova, tužilaštvo namerava da listi svedoka doda još otprilike 50 imena.

Ova institucija navodi da je prateći materijal za optužnicu, podnet na potvrđivanje, imao više od 40 hiljada stranica te tvrdi da raspolaže sa oko 100.000 stranica dokaznog materijala.

Statusna konferencija se uvek održava nakon potvrđivanja optužnice i hapšenja optuženih a pre prvog sudskog pretresa. Ona ima za cilj razmenu materijala između strana, kada tužilaštvo predstavlja dokaze kojima raspolaže za ovaj proces.

Specijalno veće sa sedištem u Hagu je 5. novembra objavilo optužnicu protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

XS
SM
MD
LG