Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Raspolažemo sa 100.000 dokaznog materijala protiv Tačija i ostalih


U sredu se u prostorijama Specijalnog suda u Hagu održava statusna konferencija o slučaju koji se vodi u ovoj instituciji protiv bivšeg kosovskog predsednika Hashima Thacija (Hašim Tači) i trojice njegovih ratnih saradnika.

Specijalizovano Tužilaštvo u Hagu je saopštilo da je za potvrđivanje ove optužnice ispitano 153 svedoka i namerava da se ponovo osloni na većinu njih. Prema dokumentu koji je objavljen na web strani Specijalizovanih Veća Kosova, tužilaštvo namerava da listi svedoka doda još otprilike 50 imena.

Ova institucija navodi da je prateći materijal za optužnicu, podnet na potvrđivanje, imao više od 40 hiljada stranica te tvrdi da raspolaže sa oko 100.000 stranica dokaznog materijala.

Inače, statusna konferencija se uvek održava nakon potvrđivanja optužnice i hapšenja optuženih a pre prvog sudskog pretresa. Ona ima za cilj razmenu materijala između strana, kada tužilaštvo predstavlja kakvim dokazima raspolaže za ovaj proces.

Prema podnesku Specijalizovanog tužioca, tvrdi se da za potvrđivanje optužnice, ova institucija ima na raspolaganju materijal od oko 43 hiljade stranica, uključujući izveštaje, izjave svedoka, fotografije i preko 20 sati audio-vizuelnog materijala.

Specijalno veće sa sedištem u Hagu je 5. novembra objavilo optužnicu protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prema navodima u optužnici, radi se o ratnim zločinima nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistvima, kao i zločinima protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni počinjeni od najmanje marta 1998. do septembra 1999.

Odmah nakon objavljivanja optužice, Thaci je podneo ostavku na funkciju predsednika Kosova i istog dana je prebačen u Hag.

Četvorica optuženih su se odvojeno pojavili pred sudskim većem, između 9. i 11. novembra kada su se svi izjasnili da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

XS
SM
MD
LG