Dostupni linkovi

Lider katalonskih separatista oslobođen do sljedećeg ročišta


Bivši lider Katalonije Carles Puigdemont

Lider katalonskih separatista Charles Puigdemont oslobođen je u sudu na talijanskom otoku Sardinji nakon što je uhapšen po potjernici Španije četiri godine nakon bjekstva iz zemlje poslije referenduma kojeg je Madrid proglasio nezakonitim.

Njegov advokat je rekao da se Puigdemont suočava sa mogućim izručenjem Španiji zbog optužbi za pobunu.

Španska vlada optužuje ga za pobunu, tvrdeći da je pomogao u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg su španski sudovi ocijenili nezakonitim.

U martu je Evropski parlament oduzeo Puidgemontov imunitet. On je 2019. godine dobio poslanički mandat u Evropskom parlamentu, a time i zaštitu kao član ovog tijela.

Nakon što je 2017. godine poslije referenduma iz straha od hapšenja pobjegao iz Španije, živio je u samonametnutom egzilu u Belgiji.

No, apelacioni sudija oslobodio je bivšeg lidera Katalonije 24. septembra dok vlasti rješavaju pitanje o nalogu za hapšenje i njegovom mogućem imunitetu kao zastupnika Evropskog parlamenta.

Puigdemont je slobodan da napusti Italiju ali se mora pojaviti na narednom ročištu 4. oktobra.

Predsjednik Katalonije Pere Aragones pozvao je na hitno oslobađanje svog prethodnika i rekao da će otputovati na Sardiniju kako bi ga podržao.

Španska vlada rekla je da hapšenje Puigdemonta “odgovara tekućem sudskom postupku koji se primjenjuje na bilo kojeg EU državljanina koji treba da odgovara na sudu.”

“Jasno je da Charles Puigdemont treba biti izveden pred sud i da se suoči sa suđenjem”, rekao je premijer Pedro Sanchez.

Puigdemont je uhapšen u četvrtak na Siciliji gdje je otputovao iz Brisela kako bi prisustvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk i kako bi se susreo sa regionalnim čelnikom Sardinije i njezinim ombudsmenom.

XS
SM
MD
LG