Dostupni linkovi

Ukinut imunitet katalonskim političarima


Carles Puigdemont prije glasanja u parlamentu EU o oduzimanju imuniteta, Brisel, Belgija, 9. marta 2021.
Carles Puigdemont prije glasanja u parlamentu EU o oduzimanju imuniteta, Brisel, Belgija, 9. marta 2021.

Evropski parlament ukinuo je u ponedeljak imunitet bivšem predsjedniku španskog regiona Katalonije Carlesu Puigdemont i njegovim bliskim saradnicima, što bi moglo da otvori put njihovom izručenju.

Odluka je usvojena sa 400 glasova "za", 248 "protiv" i 45 "uzdržanih".

Također, imunitet je ukinut i bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Comin i nekadašnjom regionalnom ministru obrazovanja Clari Ponsati prenio je Reuters.

Puigdemont i brojne njegove kolege sklonili su se u Belgiju u oktobru 2017. zbog straha od hapšenja nakon što su održali referendum o osamostaljenju Katalonije, koji Vlada Španije smatra nelegalnim.

Puigdemont, Comin i Ponsatijeva su 2019. godine dobili poslaničke mandate u Evropskom parlamentu, a time i zaštitu kao članovi ovog tijela.

Puigdemontov tim planira da podnese žalbu na odluku o ukidanju imuniteta pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu.

Španski ministar vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya rekla je da je odluka znak "poštovanja rada španskog pravosudnog sistema" i da evropski zastupnik ne može koristiti svoje stanje da se "zaštiti od pojavljivanja na nacionalnom sudu".

"Problemi u Kataloniji rješavaju se u Španiji, a ne u Europi," rekla je, braneći rješenje dijalogom.

Europski parlament rekao je da nacionalni pravosudni sistemi zemalja EU trebaju određivati krivični postupak.

Belgija je do sada odbila zahtjeve Španije. Sud je u januaru odbio izručiti Lluisa Puiga, drugog separatističkog bivšeg člana katalonske vlade koji živi u Belgiji, zbog optužbi za zloupotrebu javnih sredstava.

Puigdemont je takođe optužen za zloupotrebu javnih sredstava.

"Nećemo odustati", tweetovala je njegova stranka Junts nakon objave parlamenta EU.

"Politički sukob između Katalonije i Španije prestao je biti unutrašnja stvar. Doveli smo je u srce Evrope da i dalje osuđuje represiju i politički progon španske države," dodaje se.

Razni čelnici nezavisnosti osuđeni su u Španiji zbog iste optužbe za pobunu 2019. godine i osuđeni na kaznu zatvora do 13 godina.

Parlamentarni odbor za pravne poslove glasao je prošlog mjeseca da bi trebalo ukinuti imunitet od krivičnog gonjenja. U svakom slučaju, glasalo se za 15, osam protiv i dva suzdržana.

XS
SM
MD
LG