Dostupni linkovi

Novi Pazar: Epidemija na vrhuncu, stigli lekari iz BiH


Lekari iz BiH u Novom Pazaru
Lekari iz BiH u Novom Pazaru

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je u petak da je bolnica u tom gradu primila veliki broj starijih pacijenata iz Sjenice, te da je epidemija korona virusa na vrhuncu.

„Znate da je to (Sjenica) novo, izuzetno ozbiljno, žarište u Sandžaku. Oni su doneli odluku da isprazne celu bolnicu, da je dezinfkuju i naprave COVID i anti COVID deo. Dakle, došlo nam je mnogo starijih pacijenata, a ovi iz Novog Pazara koji su preminuli su se danima borili i, nažalost, izgubili bitku“, odgovorio je Đerlek na pitanje Radija Slobodna Evropa o naglom povećanju broja umrlih od bolesti COVID-19 u tom gradu.

U Novom Pazaru je u poslednja 24 sata preminulo 10 osoba zaraženih korona virusom, pet iz tog grada, tri iz Sjenice i dve iz Tutina.

„Ništa se posebno nije desilo što je dovelo do povećanja broja preminulih. Jednostavno epidemija dobija svoj vrh, kada je mnogo jača i kada nosi žrtve, a nama preostaje da se nadamo da ćemo što pre doći do neke zaravnjene linije, pa da polako padamo“, rekao je Đerlek na konferenciji za novinare.

Grupa od desetak lekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine (BiH) stigla je danas u Novi Pazar na ispomoć ovdašnjim i doktorima iz drugih delova Srbije.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Baljić kaže da će oni tu biti koliko god to bude potrebno.

“Iako ni kod nas nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar. Tu smo da pomognemo, da zamenimo ove heroje u belom koji su izneli ovaj pik epidemije. Slična je organizacija rada, imamo iskustvo i naš tim lekara i tehničara će imati šta da pokaže narednih desetak dana”, rekao je Baljić.

U Novi Pazar je danas iz BiH stigao i kontigent pomoći u vidu 40 bolničkih kreveta, od kojih su 10 električni i biće montirani u respiratornoj jedinici.

Osim toga, u ovu zdravstvenu ustanovu stiže 45 doktora i sestara iz drugih gradova Srbije.

“Oni će zameniti ostale radnike iz Srbije koji su premoreni. Nećemo dozvoliti da nam ljudi ostaju po mesec dana. Oni i kolege iz Bosne i Hercegovine su fantastično pojačanje u ljudstvu”, rekao je Đerlek.

Trenutno se u Novom Pazaru na lečenju nalazi 290 obolelih od COVID-19, od kojih je na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru) osmoro. U poslednja dva dana izlečeno je preko 80 obolelih.

XS
SM
MD
LG