Dostupni linkovi

Pet odgovora o leku ivermektin i ko o njemu širi dezinformacije u Srbiji


Ivermektin nije odobren za lečenje COVID bolesnika kako u Srbiji, tako ni u svetu od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije. Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra.

Društvenim mrežama i putem Viber grupe "LRNE – ivermektin preporuke" nedeljama unazad dele se naučno neutemeljene informacije i saveti o primeni leka ivermektin (ivermectin), inače veterinarskog farmaceutskog proizvoda.

U objavama se navodi da je taj lek delotvoran za lečenje COVID-a 19.

Ono što je dodatno podstaklo da se dezinformacije lako prošire, a lakoverni u njih brzo poveruju, jeste taj što su se, kako prenose mediji, u promovisanje leka namenjenog životinjama, uključili i lekari.

Koje su posledice za promotere?

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je u utorak, 2. novembra, da će svi oni koji su preporučivali ovaj lek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posledice.

"Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima", naglasio je Lončar.

Do objavljivanja ovog teksta, Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome koliko lekara je do sada smenjeno zbog slučaja "ivermektin".

Šta je ivermektin?

Ovaj lek nije odobren za lečenje COVID bolesnika kako u Srbiji, tako ni u svetu od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije.

Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Iako je primarno veterinarski lek, samo u konkretnim slučajevima, koristi se i u humanoj medicini.

Ivermektin se prepisuje životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima – tablete, mast ili tečnost.
Ivermektin se prepisuje životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima – tablete, mast ili tečnost.

Tako ga je američka Služba za hranu i lekove (FDA) odobrila za upotrebu kod ljudi za lečenje određenih vrsta parazita, poput onih koji izazivaju onkocercijazu odnosno rečno slepilo, zarazu koju prenosi određena vrsta rečne muve.

Odobren je i za lečenje šuge, ali i kao sredstvo za smirivanje rozacee, problema specifičnog kapilarnog crvenila kože.

Kod životinja, ovaj lek najčešće se koristi za lečenje od glista. Prepisuje se životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima – tablete, mast ili tečnost.

Otkud ideja da leči COVID-19?

Istraživanja o efektima ivermektina u lečenju virusa pojavljivala se u pojedinim studijama i pre pandemije korona virusa. Ispitivan je njegov efekat na zika virus, ali su relevantne zdravstvene institucije u Sjedinjenim državama i Evropi utvrdile "nedostatak efikasnosti ovog leka za prevenciju smrtonosne infekcije zika virusom". Među njima i američki Nacionalni Institut za zdravstvo (NIH).

S pojavom SARS-CoV-2 virusa, pokrenute su nove studije. Prema informacijama NIH, trenutno je u toku nekoliko kliničkih ispitivanja, ali nijedno od njih do sada nije dokazalo da bi ovaj lek smeo da se koristi za lečenje COVID-19.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Kroz priče, analize, video zapise i infografike pratite kako pandemija COVID-a 19 utiče na zemlje Zapadnog Balkana i šire.

Sličnu informaciju objavio je i američki FDA koji navodi da trenutno dostupni podaci ne pokazuju da je antiparazitski lek efikasan protiv korona virusa uz napomenu da uzimanje velikih doza ivermektina može biti veoma opasno.

Koje su opasnosti od leka?

Osip, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, oticanje lica ili ekstremiteta, vrtoglavica ili nagli pad pritiska, neke su od nuspojava leka, navodi FDA.

Agencija za hranu i lekove SAD još početkom godine dobila je više izveštaja o COVID pacijentima kojima je bila potrebna pomoć, uključujući i hospitalizaciju, nakon što su se samoinicijativno lečili ivermektinom.

FDA takođe skreće pažnju i da se lekovi za životinje razlikuju od onih za humanu upotrebu jer je koncentracija leka koji leči životinje poput konja ili krava mnogo jači.

Sa problemima o pogrešnoj upotrebi ivermektina suočavaju se brojne države u svetu. Britanski BBC baveći se ovom problematikom, navodi da se za više od trećinu od ukupno 26 velikih studija o upotrebi leka za COVID pokazalo da "ima ozbiljne greške ili znake potencijalne prevare", te da nijedan od ostalih ne pokazuje ubedljive dokaze o efikasnosti.

Kako se u svetu bore protiv zloupotrebe ivermektina?

Nije Srbija jedina u kojoj se pojavio problem promocije veterinarskog medikamenta kao "magičnog leka" za COVID-19.

U cilju da suzbije nelegalno izdavanje i korišćenje leka, američki FDA osnovao je radnu grupu koja generalno prati sve lažne proizvode za lečenje COVID-19.

Ova agencija kontaktirala je i prodavce kako bi se lakše pratile onlajn prodavnice koje prodaju lažne ili nedozvoljene proizvode.

FDA i Federalna trgovinska komisija (FTC) izdaju pisma upozorenja kompanijama koje krše savezni zakon predstavljajući tako rizik po zdravlje pacijenata prodajom neodobrenih proizvoda uz lažne tvrdnje o pozitivnim efektima lečenja COVID-a, navodi Agencija za hranu i lekove SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG