Dostupni linkovi

SAD ulažu 3,2 milijarde dolara u razvoj antivirusnih lekova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države će uložiti 3,2 milijarde dolara za razvoj antivirusnih pilula protiv COVID-19 i drugih opasnih virusa koji bi mogli da u budućnosti izazovu pandemije.

Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, doktor Entoni Fauči, najavio je ovu investiciju tokom obraćanja u Beloj kući, predstavljajući novi "antivirusni program protiv pandemije". Program je namenjen razvoju lekova protiv bolesti koje izazivaju potencijalno opasni virusi, kao što je korona virus.

Pilule protiv COVID-19, koje bi se koristile da se ublaže simptomi posle inficiranja, u procesu su razvoja i u zavisnosti od toga kad će biti završena klinička ispitivanja, mogle bi da počnu da se proizvode i do kraja godine.

Fauči je rekao da će se preko novog programa ubrzati ispitivanja koja su već u toku kako bi se došlo do lekova za COVID-19, ali i da će se raditi na inovativnim novim terapijama za druge viruse.

"Malo lekova postoji za mnoge viruse koji imaju pandemijski potencijal", rekao je Fauči ali i dodao da vakcine ostaju ključne u borbi Sjedinjenih Država protiv pandemije.

SAD su do sada odobrile jedan antivirusni lek protiv COVID-19, remdesivir, i dozvolile hitnu upotrebu tri kombinacije antitela koje pomažu imunom sistemu u borbi protiv virusa. Ovi lekovi moraju se pacijentima davati intravenozno u bolnicama ili klinikama.

Zdravstveni zvaničnici, uključujući Faučija, traže jednostavnije lekove u vidu pilula koje bi pacijenti sami mogli da uzimaju. Neki proizvođači lekova testiraju takve lekove, ali prvi rezultati kliničkih ispitivanja se očekuju tek za nekoliko meseci.

G7 za temeljnu istragu porekla COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG