Dostupni linkovi

“Zika” izaziva teške neurološke poremećaje


Komarci su glavni prenosioci zika virusa
Komarci su glavni prenosioci zika virusa

Naučnici su saopštili danas da je potvrđeno da virus zika, koji pogađa Latinsku Ameriku i izaziva ozbiljne anomalije kod novorođenčadi, može da izazove i opasne neurološke poremećaje.

U studiji koja je objavljena u časopisu "Lanset" (The Lancet), tim je istraživao ulogu zike u pojavi Gilen-Bareovog sindroma (GBS) u Francuskoj Polineziji, što je retko stanje kada je zbog oslabljenog imunog sistema ugrožen deo nervnog sistema koji kontroliše snagu mišića.

Istraživanja slučajeva pacijenata kod kojih je registrovan GBS, što je podržano testovima krvi, dokazala su da je glavni krivac virus koji prenose komarci.

"Ovo je prvi dokaz da virus zika uzrokuje GBS", navodi se u studiji, prenosi AFP.

Ovaj sindrom, koji nastaje i kao rezultat bakterijske infekcije i delovanjem virusa denga i čikungunja, izaziva slabost mišića u nogama i rukama.

U bogatim zemljama, GBS je smrtonosan u pet odsto slučajeva, dok kod još pet odsto obolelih izaziva dugoročne nestabilnosti. Za više od četvrtine pacijenata potrebna je intenzivna nega.

Sa 1,5 miliona slučajeva zika virusa, koliko je već zabeleženo u Brazilu, i nekoliko desetina hiljada u susednim zemljama, naučnici upozoravaju na moguću epidemiju GBS koja će da blokira zdravstvene ustanove, posebno van velikih gradova.

Sam virus zika nije opasniji od obične prehlade ili slabijeg oblika gripa. Ponekad kod zaraženih uopšte nema simptoma.

XS
SM
MD
LG