Dostupni linkovi

Lavrov u Beogradu: Lažan izbor Zapad ili Rusija


Lavrov: Lažna dilema Istok ili Zapad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Lavrov: Lažni izbor istok ili zapad

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da zemlje ne smeju da se stavljaju pred, kako se izrazio, lažni izbor da su ili sa Zapadom ili sa Rusijom.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije rekao i da je Rusija za opciju da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Ruski šef diplomatije je rekao da Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s Evropskom unijom (EU) već i sa Organizacijom za evroazijsku saradnju.

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog, neke spoljnopolitičke uslove, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Sergej Lavrov.

Lavrov, koji je u sredu doputovao u zvaničnu, dvodnevnu posetu Beogradu, naveo je da sve više zemalja EU smatra da je "politika sankcija Rusiji kontraproduktivna" i u tom smislu izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

Srbija je na putu prema EU, ali će nastaviti da gradi najbolje moguće odnose sa Rusijom, rekao je Aleksandar Vučić na pres-konferenciji istakaviši i da se neće priključiti sankcijama Rusiji.

"Biće pritisaka, ali će Srbija biti na istoj liniji. Srbija je nezavisna, odluke donosi samostalno", naglasio je Vučić.

Na pitanje ruskog novinara – da li će biti promena u rusko-srpskim odnosima zbog nove Strategije EU koja podrazumeva harmonizaciju spoljne politike – Vučić je rekao da Srbija ostaje na svom evropskom putu.

Srbija neće menjati politiku prema Rusiji.
- Aleksandar Vučić

"Srbija je na evropskom putu. Po prvi put tražena je potpuna harmonizacija pre pristupanja. Zahvalan sam Lavrovu na razumevanju. Srbija neće menjati svoju politiku prema Ruskoj Federaciji. Rekao sam više puta da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a Rusija nikada nije uradila ništa protiv interesa Srbije. Srbija mora da poštuje svoju politiku i njene postulate i nada se razumevanju EU", rekao je Vučić.

Sergej Lavrov je istakao da sa zadovoljstvom prima na znanje ono što je Vučić rekao.

"Znamo da je EU dala neke spoljnopolitičke uslove – sankcije Rusiji i priznanje Kosova. EU je ranije donela odluku da će sankcije Rusiji biti ukinute kada se u potpunosti ispuni ugovor iz Minska. Kijevski režim ne želi da ih ispunjava. Porošenko (ukrajinski predsednik Petro Porošenko, prim. aut.) je potpisao mogućnost nasilnog rešavanja konflikta. Sve više zemalja smatra da je to kontraproduktivno", reči su Lavrova.

Ruski ministar smatra da taj zahtev neće biti trajan.

"Kada je reč o Kosovu, Rusija pozdravlja napore EU da se uspostavi dijalog. Računali smo da će EU dobro ispunjavati svoju funkciju, ali do sada Zajednica srpskih opština nije formirana. Nije formiran Sud za zločine na Kosovu. Zabrinjava nas pasivnost EU oko tiranske platforme koja je poziv na stvaranje 'Velike Albanije' ", kazao je Lavrov u Beogradu.

Lavrov: Zabrinjava nas pasivnost EU oko tiranske platforme
Lavrov: Zabrinjava nas pasivnost EU oko tiranske platforme

Šef diplomatije Rusije je naveo da se dijalog Beograda i Prištine ne sprovodi na terenu. Podsetio je na pitanje Zajednice srpskih opština i izrazio nadu da će, kako se izrazio, "Brisel shvatiti opasnost od popuštanja Prištini za izjave o stvaranju vojske".

"Neophodno je brzo i nepristrasno rešiti ubistvo Olivera Ivanovića", ukazao je takođe Lavrov i ocenio da Srbija treba potpuno da se uključi u istragu tog zločina.

Lavrov je rekao i da "Rusija neće stajati po strani ako Srbija zatraži da se ona uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa". On je naveo da će, ako se bude tražila promena okvira dijaloga i uvođenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

Lavrov je ponovio i da je stav Rusije da je Rezolucija UN 1244 jedina legitimna osnova za delovanje.

Minstar spoljnih poslova Rusije izjavio je u Beogradu i da veruje da će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i dalje biti potreban i izneo tvrdnju da se službenici tog centra bave samo poslovima zbog kojih je centar formiran.

Lavrov je to kazao upitan šta će biti sa statusom službenika tog centra i da li će dobiti diplomatski status. On je naveo da je ruska strana pozvala vojnog predstavnika SAD, kao zemlje koja je izrazila sumnju da tu nije reč o humanitarnom centru, da obiđe centar.

"On je obišao svaki centimetar i uverio se da se taj centar bavi samo pitanjima zbog kojih je osnovan", rekao je Lavrov i podsetio da sa druge strane, na Kosovu, postoji američka vojna baza Bondstil.

Ruski centar u Nišu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Srpski predsednik je kazao da je sa Lavrovom razgovarao i o vojno-tehničkoj saradnji koja će biti nastavljena.

"Srbija će modernizovati svoju armiju", naglasio je Vučić i ponovio da Srbija jeste i da će ostati vojno neutralna.

Upitan da li Rusija strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji (Lavrov je ranije izjavio da stavljanjem Srbije pred izbor – ili ste sa Rusijom ili sa Zapadom, Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize), Lavrov je kratko odgovorio da ne, i da veruje u vođstvo Srbije.

Ministar Lavrov je u obraćanju medijima kazao da se u Beogradu "oseća kao kod kuće", a istakao je da su na sastanku sa Vučićem razmatrani koraci kojima bi se realizovali dosadašnji dogovori dve zemlje.

"Dobra je saradnja u oblasti energetike i infrastrukture. Veze Srbije i Rusije su duboke i duhovne. Srbi i Rusi ništa ne nameću jedni drugima. Svaka zemlja ima apsolutnu slobodu izbora u svojoj spoljnoj politici", rekao je Lavrov.

Dvojica zvaničnika istakala su i dobru ekonomsku saradnju, rekavši da je trgovinska razmena dve zemlje veća od dve milijarde dolara.

Aleksandar Vučić je kazao i da je, preko Lavrova, prvom čoveku Ruske Federacije, Vladimiru Putinu, poslao pismo u kojem ga poziva da ponovo dođe u Beograd.

Inače, Lavrova je u sredu na aerodromu dočekao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Za četvrtak su predviđeni odvojeni sastanci sa Dačićem, kome će Lavrov, kako je najavljeno, uručiti i Orden prijateljstva, a sastaće se i sa predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG