Dostupni linkovi

Lavrov kaže da Rusija neće pauzirati 'vojnu operaciju' zbog pregovora


Russia - Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint news conference with International Committee of the Red Cross (ICRC) President Peter Maurer following their talks in Moscow, Russia, Thursday, March 24, 2022.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija neće zaustaviti svoju "vojnu operaciju" u Ukrajini, prije iduće runde mirovnih pregovora.

Govoreći u intervjuu za rusku državnu televiziju, Lavrov je rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio vojnicima da "obustave vojnu akciju tokom prve runde pregovora između ruskih i ukrajinskih pregovarača krajem februara". No, tvrdi da se stav Moskve od tada promijenio.

"Nakon što smo se uvjerili da Ukrajinci ne planiraju uzvratiti, donesena je odluka da tokom sljedećih rundi pregovora neće biti pauze, sve dok se ne postigne konačni dogovor", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao kako ne vidi razloga da razgovori ne budu nastavljeni, ali je inzistirao na tome da Moskva neće zaustaviti "vojnu operaciju", kako je nazvao rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici tvrde da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju tako brzo koliko bi željeli, te su optužili Zapad da pokušava poremetiti pregovore podizanjem optužbi za ratne zločine protiv ruskih vojnika u Ukrajini, što Moskva negira.

Rusija je 24. februara poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako su naveli, "specijalnu operaciju za uništavanje vojnih sposobnosti te zemlje i iskorjenjivanje nacionalista".

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji, u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

Lavrov je prošle sedmice optužio Kijev da je Moskvi predstavio "neprihvatljiv" nacrt mirovnog sporazuma koji "odstupa od sporazuma koje su strane prethodno postigle".

Ukrajina i Rusija do sada su imale nekoliko rundi pregovora, počevši od Bjelorusije i nedavno održanih u Istanbulu u Turskoj. Međutim, još nisu postigli dogovor o prekidu vatre ili povlačenju.

XS
SM
MD
LG