Dostupni linkovi

Ukrajinski pregovarač tvrdi da je Rusija usmeno pristala na njihove prijedloge


Članovi ukrajinske delegacije na pregovorima u Istanbulu, Turska, 29. mart
Članovi ukrajinske delegacije na pregovorima u Istanbulu, Turska, 29. mart

David Arahamija, jedan od glavnih ukrajinskih pregovarača sa Rusijom, rekao je u subotu 2. aprila da je Moskva "usmeno" pristala na ključne predloge Ukrajine u mirovnim pregovorima.

"Ruska Federacija je dala zvaničan odgovor na sve naše stavove, što znači da prihvataju ukrajinske pozicije – osim pitanja Krima (koji je Rusija anektirala 2014)", rekao je Arahamija.

Dodao je da iako "nije bilo zvanične pisane potvrde", ruska strana je "usmeno" pristala na ukrajinske predloge.

Obje strane su opisale pregovore u prethodnih nekoliko dana kao teške. Pregovori su kombinacija susreta u prvom licu u Turskoj, kao i virtuelnih sastanaka.

Moskva se, naglasio je Arahamija, složila u pregovorima da je referendum o neutralnom statusu Ukrajine "jedini put van ove situacije".

Na pitanje šta bi se desilo u slučaju da Ukrajina glasa protiv neutralnosti, odgovorio je "ili ćemo se ponovo vratiti ratovanju, ili novim pregovorima".

Kremlj od početka invazije na Ukrajinu insistira na neutralnom statusu Ukrajine.

Sastanak Putin-Zelenski vjerovatno u Turskoj

Istakao je da će lokacija za susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najvjerovatnije biti Turska.

Iako vrijeme i mjesto ovog sastanka još nije poznato, Arahamija ocjenjuje da će najvjerovatnije biti održan u Ankari ili Istanbulu.

Arahamija je naveo da je turski predsjednik, Redžep Tajip Erdoan kontaktirao Putina i Zelenskog 1. aprila, u petak, i "po svemu sudeći potvrdio da su spremni da organizuju njihov sastanak u skoroj budućnosti".

Od početka sukoba, Zelenski poziva na pregovore licem u lice sa Putinom.

Prema posljednjim informacijama od 2. aprila, Ukrajina je vratila kompletnu kijevsku regiju, ali su borbe na jugoistoku i istoku zemlje i dalje žestoke.

Rusija je svoju invaziju na Ukrajinu započela 24. februara.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG