Dostupni linkovi

Borrell najavljuje mogućnost novog sankcioniranja Rusije


Visoki predstavnik Evropske unij (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak, 11. aprila, da postoji mogućnost za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

"Sankcije su uvijek na stolu. Ministri će raspravljati o tome koji su daljnji koraci", kazao je Borrell, uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, odgovarajući na pitanje je li Unija spremna razmotriti embargo na uvoz ruske nafe kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Borrell je također kazao da će ministri vanjskih poslova zemalja članica EU raspravljati o načinima pomoći stanovnicima Ukrajine.

Također je kazao da se očekuje da se idućih dana intenziviraju sukobi u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Mogući embargo na uvoz ruske nafte

Ministri vanjskih poslova Irske, Litve i Nizozemske potvrdili su u ponedjeljak da izvršna vlast EU izrađuje prijedloge za mogući embargo na uvoz nafte iz Rusiji, iako još nema sporazuma o zabrani.

"Oni sada rade na tome da nafta bude dio sljedećeg paketa sankcija", kazao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, govoreći o Evropskoj komisiji, uoči sastanka u Luksemburgu.

Njegovi nizozemski i litvanski kolege također su stava da Evropska komisija traži način za embargo uvoza ruske nafte, koja čini oko četvrtine uvoza u EU.

"Razmatramo sve druge sankcije, uključujući energetiku", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra. Evropska komisija nije bila dostupna za komentar.

Naftni embargo zasnovan je na tehničkim detaljima i vremenu postupnog uvođenja takvog poteza, te na podršci 27 država članica EU.

Energetska ovisnost EU o Rusiji varira, a zemlje poput Bugarske gotovo u potpunosti ovise o ruskoj nafti. Mađarska je najavila da ne može podržati naftni embargo.

Bit će ključna pozicija Njemačke, kao najveće ekonomije EU. Ministrica vanjskih poslova te zemlje Annalena Baerbock, koja je stigla u Luksemburg, pozvala je na "koordinirani plan za postupno potpuno izbacivanje fosilnih goriva" iz Rusije.

No, pojedine diplomate EU tvrde da Berlin ne podržava trenutni embargo, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i Velika Britanija zabranile su uvoz ruske nafte, nadajući se da će prekinuti značajan izvor prihoda za Moskvu. Ova odluka teža je za evropsku ekonomiju i mogla bi potaknuti rast ionako visoih cijena energenata.

Evropska unija je prije tri dana dogovorila peti paket sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, uključujući mjere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

"Zajedno sa četiri prethodna paketa, ove sankcije će dodatno doprinijeti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i onesposobiti ga da financira invaziju na Ukrajinu", navodi se u saopćenju evropskog bloka od 8. aprila.

Sankcije ciljaju na šest glavnih područja: ruski ugalj, financijske transakcije, transport, uvoz i izvoz u Rusiju i isključivanje Rusije iz javnih ugovora i evropskih fondova.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici uveli su sankcije Rusiji, koja je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, da bi ekonomski, financijski i diplomatski izolirale Moskvu.

Najnovije sankcije su usvojene u trenutku kada se objelodanjuje sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe, među ostalim, u gradu Buča, nedaleko od Kijeva.

Vjeruje se da je više od deset miliona Ukrajinaca, ili gotovo jedna četvrtina stanovništva, napustilo svoje domove bježeći od ruske invazije. Od toga je više od četiri miliona ljudi sklonište potražilo u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG