Dostupni linkovi

Von der Leyen: Novi saziv Evropske komisije biće poznat u utorak


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Buduća predsednica Evropske Komisije Ursula Von der Leyen će u utorak predstaviti novi sastav ove institucije. Nakon italijanskog predloga, koja je poslednja predala ime za kandidata za komesara, Von der Leyen je na svom Twitter nalogu potvrdila da je spremna da predstavi novi sastav Evropske Komisije.

Ona je lično intervjuisala sve kandidate jer u prvoj fazi ima ekskluzivno pravo da odobri sastav, koji potom treba da dobije saglasnost Evropskog parlamenta.

Ranije je uputila poziv zemljama članicama da predlože ravnopravan broj muškaraca i žena među kandidatima. Na listi predloženih komesara ima 12 predloženih žena, što uključujući Von der Leyen čini skoro polovinu celokupne kompozicije nove Evropske komisije.

Evropska komisija bi trebala imati 28 komesara – koliko Evropska unija ima članica. Međutim, Velika Britanija je odbila da predloži komesara iz ove zemlje budući da se očekuje da ova država ubrzo izađe iz EU.

Kandidati za evropske komesare podležu ispitivanju u Evropskom parlamentu, koji ima nadležnost da formalno potvrdi ili odbije kandidate. Ispitivanje u ovoj instituciji će početi već u ovom mesecu. Nova struktura Evropske komisije preuzima dužnost 1. novembra 2019.

XS
SM
MD
LG