Dostupni linkovi

Borel: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova


Borel i Vučić o nastavku dijaloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Borel i Vučić o nastavku dijaloga

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je u Beogradu da Evropska Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine.

"Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da Evropska unije nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu onoliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga", rekao je Borel posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da se nada da će se uskoro obnoviti dijalog i da će, kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu".

O odnosu SAD prema dijalogu

Upitan da prokomentariše pojačano angažovanje Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine, šef evropske diplomatije je kazao da nema razlike između pristupa Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u procesu normalizacije odnosa.

„I tokom moje posete Kosovu pitali su me koliko je kontroverzan odnos SAD prema Kosovu. Nije uopšte kontroverzan. Vašington je jako moćan, ali on ne može da ponudi Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN). Tamo su i druge zemlje sveta, ne samo evropske zemlje. Zemlje poput Kine, Rusije, Indije se takođe pitaju o tome. Mislim da svi razumeju da bez odobrenja u Savetu bezbednosti Kosovo neće biti zemlja priznata od međunarodne zajednice“, rekao je Borel.

Borel je rekao i da je Srbija ključni partner Evropskoj uniji i da ceo Zapadni Balkan treba da bude unutar tog saveza.

'Srbija se vraća pregovorima, čim Kosovo ukine takse'

Vučić je na konferenciji sa Borelom ponovio da je Srbija spremna da sedne za sto sa Prištinom i razgovara o, kako je naveo "svim suštinskim pitanjima odmah po ukidanju taksi na uvoz srpske robe na Kosovo". Naveo i da je Srbija spremna da prestane da radi na kampanji povlačenja priznanja Kosova, ukoliko je Kosovo spremno da prekine kampanju priznanja.

"Ali mi moramo da razumemo dobro zašto oni to traže. Nije to tražio gospodin Borel od nas. Zašto to traže Amerikanci, zašto to traže drugi Evropljani. Mi idemo brže i bolje i oni hoće da tu drže balans uvek", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da mu je visoki predstavnik ponovio stav EU da evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna bez rešenja u dijalogu sa Prištinom.

"Neskriveno sam mu rekao da smo imali šansu za kompromis pre par godina ali da je sada svaka takva ideja ubijena. Sve što smo mislili danas je nemoguće postaviti kao što je bilo nekada moguće ali ;moramo pokušati da radimo na kompromisnim rešenjima", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je visokog predstavnika EU "zamolio" da Brisel u budućnosti razmotri drugačija rešenja kada je reč o prijemu novih članica i da se u vezi s tim, ne ide tehnokratskim putem kao što je do sada bio slučaj.

Navodeći da će broj članica EU od sutra biti manji zbog istupanja Velike Britanije, Vučić je kazao da se nada da Srbija može biti 28 član Unije u budućnosti za šta je kako je rekao, "potrebno mnogo stvari da uradimo, ali i da nam okolnosti idu na ruku i da postignemo mnogo teških dogovora u budućnosti".

Dodao je da se Borelom razgovarao o situaciji u regionu i o odnosima Srbije sa Kinom i Rusijom.

"Rekao sam mu da smo nesumnjivo na evropskom putu ali i da imamo dobru, odličnu saradnju sa Rusijom i Kinom i da ćemo je nastaviti", rekao je Vučić.

Sa opozicijom bez Saveza za Srbiju

Borel se u popodnevnim satima sastao sa predstavnicima dela opozicije, među kojima nisu lideri Saveza za Srbiju (SzS).

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari kazao je posle sastanka novinarima ispred zgrade Delegacije EU u Beogradu, da je evropskom komesaru preneo razloge zbog kojih deo opozicije ne želi da učestvuje na izborima koji bi trebalo da budu održani na proleće.

“Imamo zarobljenu državu, sa zarobljenim medijima", rekao je Albahari i dodao da PSG traži od Evropskog parlamenta i od Evropske unije da pomognu u rešavanju političke krize i da su večeras evropski predstavnici sve saslušali i uzeli u obzir, ali za sada ne mogu da daju nikakav odgovor.

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, govoreći o razlozima zbog kojih ta stranka ne pristaje na bojkot ocenio je da se "ne može tražiti demokratija u izbornom procesu" a da se pritom gazi ta demokratija u svakom drugom segmentu života.

On je dodao da su izborni uslovi su "manje ili više onakvi kakvi su oduvek i bili".

Borel sa predstavnicima opozicije
Borel sa predstavnicima opozicije

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić kazao je da je u razgovoru sa novim šefom evropske diplomatije potencirao da je potrebno da se iskoristi poslednja šansa da se unaprede izborni uslovi.

"Potencirao sam pitanje nacionanih manjina u parlamentu, gde imamo raskorak u broju pripadnika nacionalnih manjina među građanima, kojih je 30 odsto, a u parlamentu je sada oko pet odsto. Zato je moj predlog bio da se posvetimo unapređenju uslova kako bi nacionalne manjine bile adekvatno i zastupljene", rekao je on.

Sastanku su prisustvovali predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, lideri Stranke demokratske akcije i Stranke pravde i pomirenja, Sulejman Ugljanin i Muamer Zukorlić, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

Razgovorima je prisustvovalo i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Prethodno je bilo najavljeno da će se Borel u Beogradu sastati sa predstavnicima opozicionog Saveza za Srbiju.

'Jasna evropska perspektiva Srbije'

Borel se nešto ranije sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Dačić je na sastanku sa šefom evropske diplomatije izjavio da je Priština isključivi krivac za blokadu dijaloga s Beogradom i da Kosovo interesuje jedino jednostrano postizanje njihovih iracionalnih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao i da Srbija, "s druge strane, želi da razgovara" i da je "spremna da nastavi dijalog čim se za to stvore uslovi, odnosno kada Priština povuče odluku o taksama".

“Premijerka Brnabić i ja razgovarali smo o temama u vezi sa javnom administracijom i dobrim ekonomskim razvojem Srbije. Naglasio sam da je nepohodan napredak u oblasti vladavine prava. Takođe smo razgovarali o važnosti slobode medija”, napisao je Borel na svom Tviter profilu.

Kako je saopšteno iz Kabineta premijerke, Borel je pohvalio rezultate koje je Srbija postigla zahvaljujući ekonomskim reformama, a pre svega napore premijerke Brnabić i Vlade Srbije da moderne tehnologije i inovacije postave kao važan stub ekonomije.

Brnabić je u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku ponovila da je Srbija snažno opredeljena za evropski put i posvećena reformskom procesu koji prethodi punopravnom članstvu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka je navela da Srbija kontinuirano radi na poglavljima vezanim za vladavinu prava i medijske slobode, ističući da je izuzetno zadovoljna zbog usvajanja teksta Medijske strategije, a pre svega načinom donošenja ovog dokumenta, za koji kaže da je bio transparentan i inkluzivan, uz učešće svih relevantnih činioca u ovoj oblasti.

Borelove poruke na Kosovu

Borel u Srbiju dolazi dan nakon što se sastao sa političkim akterima na Kosovu, gde je poručio da je došao kako bi ponudio posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije.

"Došao sam ovde, predsedniče, da ponudim našu saradnju za posredovanje u dijalogu između vas i Srbije", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku u obraćanju medijima zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), sa kojim se prethodno sastao.

Na pitanje novinara da li je EU van priče po pitanju postizanja dogovora o avio liniji i železnici između Prištine i Beograda, u kojem posreduje američki ambasador u Berlinu Ričard Grenela (Richard Grenell), Borel je odgovorio da deluje da "Amerikanci imaju puno planova".

"Mi smo bili mnogo angažovani na Kosovu i potrošili smo milijardu evra za Kosovo. Ja nisam ovde da bi se takmičio sa Amerikancima, mi ćemo raditi zajedno i neće biti razlika među nama da bi rešili probleme. Nismo ovde da jedni druge krivimo, nismo daleko u ovom procesu, ali smo u njega uključeni. Mi možda nismo tako glasni ali smo uključeni u ovaj proces", rekao je Borel.

Evropski zvaničnik posetio je Srbiju i Kosovo nedelju dana nakon što je u zvaničnoj poseti Beogradu i Prištini bio Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine.

Radne grupe dveju zemalja su 27. januara u Berlinu imale prvi susret na temu obnavljanja železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije, a sastanku je prisustvovao i Grenel, koji je nakon sastanka saopštio da je ostvaren napredak po pitanju Pisma o namerama o železničkoj saradnji.

Borel: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Borel je nekadašnji ministar inostranih poslova Španije, jedne od pet država koja nije priznala pre dvanaest godina proglašenu nezavisnost Kosova. Nasuprot tome 23 države članice su priznale nezavisnu kosovsku državu.

U Srbiji je u svojstvu španskog šefa diplomatije bio marta 2019. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG