Dostupni linkovi

Tokom sedmice moguć novi susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova


Prelaz Merdare između Kosova i Srbije gde vozači stavljaju nalepnice na registarske tablice vozila 22. april 2022.
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije gde vozači stavljaju nalepnice na registarske tablice vozila 22. april 2022.

Evropski zvaničnici ne isključuju mogućnost da u toku ove nedelje bude održan još jedan sastanak na nivou glavnih pregovarača Srbije i Kosova kako bi se nastavila rasprava pronalasku rešenja za registarske tablice.

Obraćajući se nekolicini novinara, pod uslovom anonimnosti, evropski izvori su upozorili da je prošlonedeljni neuspeh bio posljedica toga da je Srbiju zanimalo da zadrži status quo oko tablica, a da je Kosovo bilo zainteresovano da pronađe rješenje.

Kao posledica nedostatka dogovora, prema tvrdnjama ovih izvora, ostaje režim takozvanih stikera za vozila iz Kosova i Srbije, ali i mogućnost da kosovske vlasti počnu sa skidanjem sa vozila na Kosovu one registarke tablice u zemlji koje su izdali organi Republike Srbije (tablice sa naznakom KM).

Ovi izvori su naveli da se Srbija u dva navrata složila ukine praksu izdavanja registarskih tablica za vlozila na Kosovu, 2011. i 2016 godine, ali da je taj dogovor sproveden samo u južnom delu Kosova, ali ne i na severu.

Evropska unija ima jasan stav oko ovog pitanja, registarske tablice sa naznakom KM trebaju postepeno da se ukidaju jer su se oko toga strane dogovorila u dva navrata, poručili su evropski sagovornici.

Upravo pitanje tablica KM je je prema ovim izvorima razlog zašto je Miroslav Lajčak, evropski specijalni predstavnik za dijalog, uputio poziv šefovima pregovaračkih ekipa iz Prištine i Beograda, Besniku Bislimiju (Bisljimi) i Petru Petkoviću da se oko ovog pitanja dogovore na narednom sastanku koji bi se održao u toku tekuće sedmice.

XS
SM
MD
LG