Dostupni linkovi

Lajčak na Kosovu: Nadam se nastavku dijaloga


Lajčak je kazao da poštuje „činjenicu da vlada vodi dijalog, i da će premijer biti taj koji će voditi dijalog“.
Lajčak je kazao da poštuje „činjenicu da vlada vodi dijalog, i da će premijer biti taj koji će voditi dijalog“.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Miroslav Lajčak poručio je kosovskim liderima da Kosovo treba da bude ujedinjeno u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. On je takođe naveo da će premijer Kosova Avdulah Hoti biti taj koji će voditi dijalog.

Na konferenciji za novinare u Prištini, na kraju njegove trodnevne posete Kosovu, on je izrazio je nadu da će se dijalog nastaviti bez daljih kašnjenja a u cilju postizanja jednog sveobuhvatnog konačnog sporazuma, koji će biti održiv, prihvatljiv kako za region tako i za EU, ali i koji će rešiti sva nerešena pitanja.

„Razgovarali smo o načinu kako ići dalje i o konkretnim koracima, o datumima, metodologiji, prioritetima i očekivanjima. Veoma sam srećan da vidim da je dijalog kojim posreduje EU prioritet vlade i zadovoljan sam ozbiljnošću i spremnošću mojih sagovornika da sednu za pregovarački sto“, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, nakon posete Beogradu sledeće nedelje i sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biće objavljen i datum prvog sastanka u Briselu.

Lajčak je rekao da je dosadašnji proces dijaloga doneo promene građanima Kosova, podsećajući na slobodno kretanje, integraciju policije i pravosuđa, pozivni broj za Kosovo i dr., što bez dijaloga, kako je rekao, ne bi bilo moguće.

„Kosovo je deo Evrope, vaši problemi su naši problemi. Vaš uspeh je naš uspeh i vaša budućnost je evropska. Put Kosova prema EU ide preko ovog dijaloga i to je naglašeno u Rezoluciji SB UN iz 2010 i u svim zaključcima EU. Želimo da Kosovo ide napred na tom putu i to ne može da postigne ni sa kim drugim osim sa EU“, poručio je on.

Lajčak je kazao da poštuje „činjenicu da vlada vodi dijalog, i da će premijer biti taj koji će voditi dijalog“.

Odgovarajući na pitanje o sastanku Kosova i Srbije u Beloj kući 27. juna koji je sazvao specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, Lajčak je rekao „da je čuo o toj inicijativi, ali da nisu bili konsultovani o tome i ne želi da komentariše inicijative drugih“.

„Mislim da sam bio jasan o važnosti dijaloga kojim posreduje EU. Takođe, želim da kažem da je za nas SAD važan partner i da je istorija dokazala da smo uvek bili uspešni kada smo radili zajedno, u tandemu. Kosovo je u Evropi i niko drugi ne može da pruži evropsku budućnost Kosovu osim EU“.

Lajčak je dodao da komentarišu sa SAD o svojim inicijativama i da očekuje da isto urade i oni.

Lajčak je došao na Kosovodan nakon što je Grenel objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Poseta Lajčaka Prištini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG