Dostupni linkovi

Trulo voće i povrće za Dan potrošača


Jedemo li ispravnu hranu?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Jedemo li ispravnu hranu?

Svjetski dan potrošača koji je u Crnoj Gori u prvi plan izbacio bezbjednost hrane karakteriše Vladino zadovoljstvo radom Uprave za bezbjednost hrane, umjereni optimizam potrošačkog udruženja i izražena sumnjičavost građana u vezi sa ispravnošću prehrambenih proizvoda na domaćem tržištu.

„Često se u prodavnicama može naći neispravna hrana“, kaže Milanka D., Podgoričanka kojoj se, uprkos dugogodišnjem stažu domaćice, desilo da kupi pokvareno meso.

„Osjećao se jak i neprijatan miris. Nijesam ga vratila. Bacila sam ga i nijesam prijavila inspekciji“, rekla je Milanka D.

„To meso koje se uvozi u Crnu Goru dolazi bog-zna-odakle. Putuje čak iz Argentine i mora da bude bajato“, tvrdi Podgoričanin Dobrosav B. koji kaže da nema povjerenja u institucije koje su zadužene za kontrolu.

Vlada je, međutim, zadovoljna radom i rezultatima Uprave za bezbjednost hrane.

„Sa naše granice, od 6. juna prošle godine, vraćeno je 119 pošiljki, odnosno, više od hiljadu tona prehrambenih proizvoda“, namijenjenih crnogorskom tržištu“, rekao je Simović koji je govoreći o stukturi hrane koja je bila namijenjena crnogorskom tržištu dodao da je tu bilo svih vrsta proizvoda, a da je najmanje bilo mesa.

„Bilo je voća, povrća, stočne hrane, sokova, začina, mliječnih proizvoda, a bilo je i mesa. Analizom vraćenih pošiljki utvrđeno je prisustvo nedozvoljenih količina pesticida, mikrobiološke neispravnosti, teških metala, neusaglašenosti sa obilježavanjem proizvoda...“, rekao je Simović naglašavajući da je u Upravi za bezbjednost hrane obezbijeđen jedinstven mehanizam za sprovođenje politika bezbjednosti hrane i da su rezultati rada Uprave evidentni.

Dok Savo P. iz Podgorice kaže da je zadovoljan ispravnošću hrane i da je spokojno kupuje jer ima povjerenja u institucije zadužene za kontrolu, njegova sugrađanka Gina B. tvrdi da hrana na domaćem tržištu nije bezbjedna.

„Jela sam paradajz koji sam prethodno dobro oprala, ali su mi od njega utrnule usne. Sve je to puno pesticida i ko zna čega još“, kaže Gina B.

U Centru za zaštitu potrošača (CZP) kažu da na bezbjednosti hrane treba još mnogo raditi, ali da je, u odnosu na prethodno stanje, napredak očigledan.

Direktorka CZP, Olga Nikčević kaže da je njena NVO nedavno realizovala projekat ispitivanja bezbjednosti hrane, a da su uzorci bili ispravni.

"To ipak ne znači da su prehrambeni proizvodi na crnogorskom tržištu bezbjedni", rekla je Nikčević uz primjedbu da se i dalje u radnjama može vidjeti potpuno trulo voće i povrće koje uopšte ne bi smjelo da se nalazi na trgovačkim policama. Ne smije se prodavati trula roba, ali nažalost i takva se roba kupuje zbog snižene cijene jer mnogo ljudi ne može da kupi ništa drugo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG