Dostupni linkovi

Privredna komora Kosova o slučaju 'belgijskog mesa'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Privredna komora Kosova reagovala je a povodom skandala ‘belgijskog mesa’, navodeći da je on jasno izložio rizik od proizvoda koji se prodaju na Kosovu.

“Međutim, zbog preokupacija sa ‘važnim’ političkim temama, ovo pitanje još uvek ne dobija potrebnu institucionalnu pažnju”, navodi se u reakciji Privredne komore Kosova.

Naime, u Belgiji je nastao skandal nakon što je otkriveno da je firma VEVIBA, jedna od važnijih dobavljača, funkcionisala u neprihvatljivim sanitarnim uslovima, te da je manipulisala sa sadržinom mesa, kao i etiketama roka trajanja

O sumnjivom mesu na Kosovu ove komapnije prvi put se čulo 2016. godine kada je kosovski preduzimač upozorio belgijske vlasti da je od ne dobio isporuku sa pokvarenim mesom. Skoro dve godine ta kompanija je nesmetano funkcionisala sve do pre par dana kada je skandal dobio ozbiljne razmere. Jedan od radnika VEVIBA-e, koji je insistirao na anonimnosti, je za lokalnu televiziju, priznao da je lično spakovao meso koje je bilo namenjeno za Kosovo, vakumirano i iz koje je izlazila tečnost zelene boje. Belgijske nadležne vlasti su potvrdile da je većina mesa u lokalnim supermarketima dobrog kvaliteta, što podrazumeva da je bajato meso uglavnom završilo na destinacijama gde se izvozilo.

Privredna komora Kosova navodi da je krajnje vreme da se pokloni veća pažnja blagostanju građana, i da se usvoje politike i zakoni koji će omogućiti održiv ekonomski razvoj u zemlji i zaštititi slobodnu konkurenciju na tržištu.

Oni dodaju da se na kosovskom tržištu nalaze proizvodi sumnjivog porekla ali da su se ti problem tretirali samo sporadično, onda kada je otkriven neki slučaj. Privredna komora apeluje na Vladu i Skupštinu da se pod hitno bavi ovim pitanjem putem javno-privatnog dijaloga.

Privredna komora je u međuvremenu predložila konkretne mere, kao što su identifikacija cele trgovinske mreže koja je organizovala prodaju ‘belgijskog mesa’, i da se ista javno osudi i bude predmet istrage. Takođe se zahteva da se oduzme licenca za rad svima onima koji su bili uključeni u ovaj uvoz i izvoz oduzme licenca, kao i da se kazne oni koji se bave prodajom rizičnih proizvoda.

XS
SM
MD
LG