Dostupni linkovi

U Belgiji skandal zbog neispravnog mesa, sporna firma izvozila i na Kosovo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Belgiji je nastao skandal zbog kvaliteta mesa koje konzumiraju građani, nakon što je otkriveno da je firma VEVIBA, jedan od važnijih dobavljača, funkcionisala u neprihvatljivim sanitarnim uslovima, te da je manipulisala sa sadržinom mesa kao i etiketama roka trajanja.

Prvi put se čulo o sumnjivom mesu na Kosovu, 2016. godine kada je kosovski preduzimač upozorio belgijske vlasti da je od kompanije VEVIBA dobio isporuku sa pokvarenim mesom. Skoro dve godine ta kompanija je nesmetano funkcionisala sve do pre par dana kada je skandal dobio ozbiljne razmere.

Ova vest je glavna u svim belgijskim medijima, jer je kompanija VEVIBA snabdevala većinu najpoznatijih supermaketa u zemlji. Mediji intervjuišu radnike kompanije koji opisuju loše higijenske uslove rada kao i namerne manipulacije od strane vlasnika kompanije.

U istrazi učestvuje 20 inspektora i 40 policijskih službenika. Dosadašnje kontrole su pokazale da su vlasnici kompanije počinili veći broj krivičnih dela. Među nalazima su i otkrivanje delova trupa koji nisu namenjeni za konzumiranje a pronađeni su u mlevenom mesu, poput poput životinjske kože oko grla i udova. Kontrolori su takođe otkrili da datum zamrzavanja koji je naveden na etiketi nije tačan.

Jedan od radnika VEVIBA-e, koji je insistirao na anonimnosti, je za lokalnu televiziju, priznao da je lično spakovao meso koje je bilo namenjeno za Kosovo. U intervjuu je ovaj svedok naglasio kako se u isporuci za Kosovo pakovalo bajato meso koje se ne sme konzumirati. On je čak objasnio kako sveže meso obično krvari a iz mesa koje je vakumirano za Kosovo izlazila je tečnost zelene boje. Ovaj svedok je potvrdio i da je lično menjao etikete za meso čiji je rok upotebe već istekao.

Belgijske nadležne vlasti su potvrdile da je većina mesa u lokalnim supermarketima dobrog kvaliteta, što podrazumeva da je bajato meso uglavnom završilo na destinacijama gde se izvozilo. Veb stranica ove kompanije od juče ne funkcioniše, stoga se ne može utvrditi u kojim zemljama, osim Kosova, je ova kompanija izvozila meso. Prema belgijksim medijima, VEVIBA je izvozila u celoj Jugoistočnoj Evropi i Africi.

XS
SM
MD
LG