Dostupni linkovi

"Kutija istine" na Kosovu: Diskriminacija u školama rasprostranjena


Deca u Prištini na Međunarodni dan dece, 1. jun 2012.
Deca u Prištini na Međunarodni dan dece, 1. jun 2012.
Na Međunarodni dan dece, Institucija ombudsmana je u objavljenom izveštaju uočila raziličite vrste diskriminacije u osnovnim školama. Ocenjivanje na osnovu položaja roditelja u društvu, posebna selekcija za školske aktivnosti, kao i psihičko i fižicko nasilje su samo nekih od problema o kojima su deca na anoniman način pisali za „kutiju istine“.

Deca koja nastavu pohađaju u javnim osnovnim školama na Kosovu diskriminisana su na ekonomskoj i socijalnoj osnovi, dok su uslovi pod kojima rade ispod poželjnog nivoa, navodi se u izveštaju kosovskog ombudsmana objavljenom na Međunarodni dan dece.

Učenici su na anoniman način u “kutiji istine” pisali o tome kako ih nastavnici ocenjuju zavisno od položaja njihovih roditelja u društvu.

Merita Syla, savetnica u Instituciji ombudsmana naglašava da je više od polovine učenika po školama potvrdilo da postoji diskriminacija. Ona je naglašila da su učenici identifikovali i nastavnke koji diskriminišu na ekonomskoj i socijalnoj osnovi.

„Kada govorimo i o raznim događajima, književnim časovima i ostalim aktivnostima, uglavnom se biraju učenici na selektivan način, a ne daje se mogućnost i ostalim učenicima koji takođe imaju želju da budu deo školskih aktivnosti“, ističe Syla.

U izveštaju se navodi da su učenici potvrdili i prisutnost fižičkog i psihičkog nasilja u osnovnim školama na Kosovu.

Takođe se pominju i uslovi pod kojima deca rade. Nivo čistoće je na jako niskom nivou, a što se zdravstva tiče, iako u većini škola postoje ordinacije, lekari, pedijatri ili stomatolozi nikada nisu prisutni.

Pitanje sigurnosti u školama takođe nije na zadovoljavajućem nivou, a i veliki broj učenika, do 30 u jednom odeljenju, otežava rad.

Elementi za uspešnu budućnost

Narodni advokat, Sami Kurteshi, ističe da se Konvencija o pravima dece treba sprovesti na Kosovu.

„Osnove Konvencije je sve što se treba sprovesti, svako delovanje treba biti u interesu dece i za njihovu dobrobit. To je naša društvena, lična i porodična odgovornost“, kazao je Kurteshi.

Predstavnica OEBS-a, Jerina Demir, naglašava da je potrebno više rada kako bi se stvorili jednaki uslovi za svu decu, bez razlika.

„Zapamtite da morate uraditi sve kako bi ova deca imali jednu uspešniju budućnost, kvalitetno obrazovanje i podjednake mogućnosti bez ikakve diskriminacije ili razlike. Ovo je osnovni element za njihovu uspešnu budućnost i za uspeh Kosova“, kazala je ona.

Na Međunarodni dan dece i u Skupštini Kosova se na sednici u petak razgovaralo o ovom danu.

Tokom sednice, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunače se obratila poslanicima i naglasila važnost obrazovanja kako bi se ispunili ciljevi EU.

Poslanici su međutim izrazili zabrinutost zbog nepoštovanja dečijih prava na Kosovu.

U međuvremenu, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u sklopu Međunarodnog dana dece primila grupu dece SOS Kinderdorf obdaništa.
XS
SM
MD
LG