Dostupni linkovi

Kušner svedoči o eventualnoj umešanosti Rusije u američke izbore


Kušner će tokom saslušanja govoriti, suštinski, u ime predsednika Trampa, ocenjuje BBC
Kušner će tokom saslušanja govoriti, suštinski, u ime predsednika Trampa, ocenjuje BBC

Bliski saradnik i zet američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), Džared Kušner (Jared Kushner) (36), neće se pozvati na imunitet i svedočiće u Komitetu Senata za obaveštajni rad u okviru istrage o eventualnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore, saopštila je Bela kuća.

Osim sa ruskim ambasadorom, u ponedeljak je objavljeno da se Kušner sreo i sa čelnikom ruske razvojne banke, koji je diplomirao na akademiji obaveštajne službe FSB. Ovoj banci Zapad je uveo sankcije zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Zvaničnici Bele kuće rekli su za “Njujork tajms” da na ovim sastancima nije razgovarano o suštinskim pitanjima.

Senatski komitet želi da ispita Kušnera o dva sastanka koje je navodno organizovao sa ruskim zvaničnicima kao Trampov saradnik tokom tranzicije vlasti, kazali su čelnici ovog tela za “Njujork tajms” (The New York Times).

Kušner je zadužen da vodi tim Bele kuće za reformu vladinih službi
Kušner je zadužen da vodi tim Bele kuće za reformu vladinih službi

Najpre je upriličen susret sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u Trampovoj kuli u Njujorku tokom decembra, a potom sa čelnikom državne ruske razvojne banke (Vnesheconombank) Sergejom Gorkovim.

Dok je Kušner još ranije potvrdio da se sreo sa ruskim ambasadorom te da je to bio “kurtoazni sastanak”, tek je u ponedeljak obelodanjen susret sa čelnikom ruske banke. U saopštenju ove finansijske institucije, koje prenosi Rojters, navodi se da je razgovor sa Kušnerom bio deo mnoštva susreta sa predstavnicima banaka u Evropi, Aziji i Americi u cilju pripreme njene nove poslovne strategije.

Zvaničnici Bele kuće rekli su za “Njujork tajms” da na ovim sastancima nije razgovarano o suštinskim pitanjima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, takođe, izjavio da je to bio rutinski susret. “Čelnici banke su imali na desetine ovakvih sastanaka kao što je onaj sa Kušnerom i njegovom kompanijom”, kazao je Peskov.

Portparol Bele kuće Šon Spajser (Sean Spicer) je kazao da se Kušner nije pozvao na imunitet po osnovu funkcije koju obavlja, te da će svedočiti jer je njegov posao tokom kampanje bio da “posreduje među liderima”.

“To je bila njegova uloga i želi da to naglasi kao i sa kim je razgovarao. To je sve”, kazao je Spajser.

“Bi-Bi-Si” ocenjuje da je nakon izbora Trampa u novembru do njegovog preuzimanja dužnosti u januaru, Kušner praktično sam funkcionisao kao Stejt department.

Kušner se nije pozvao na imunitet po osnovu funkcije koju obavlja: Šon Spajser
Kušner se nije pozvao na imunitet po osnovu funkcije koju obavlja: Šon Spajser

Bio je zadužen da posreduje u pronalaženju rešenja za Bliski istok, zatim da umiri meksičke i kanadske zvaničnike zato što je Tramp najavio preispitivanje trgovinskog sporazuma na severnoameričkom kontinentu (Nafta) kao i da uspostavi kontakte sa kineskim diplomatama kojima je nepoznanica nova administracija u Vašingtonu.

Organizovao je sastanke s japanskim premijerom Šinzom Abeom i sa predsednikom Meksika Enrikeom Penjom Nietom.

Američka obaveštajna zajednica smatra da je delovanje ruskih hakera imalo za cilj da pomogne Trampu da pobedi Hilari Klinton.

Kremlj je odbacio ove navode a Tramp ih je okvalifikovao kao “lažne vesti”.

Imajući u vidu kongresnu kao i istragu FBI, pitanje o ruskim vezama može potencijalno biti tempirana bomba, ocenjuje “Bi-Bi-Si” dodajući da će Kušner tokom saslušanja govoriti, suštinski, u ime predsednika Trampa i njegovo svedočenje može ublažiti sumnje o ruskim vezama američke administracije ili pojačati kontroverze.

U međuvremenu, Kušner je zadužen da vodi tim Bele kuće za reformu vladinih službi. Imaće velika ovlašćenja da promeni procedure a navodno u tom poslu će sa podacima i tehnologijom pripomoći čelnik “Epla” (Apple) Tim Kuk (Cook) i osnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts (Bill Gates).

Kušner je izjavio medijima da “vladu treba voditi kao veliku američku kompaniju”.

Senatski komitet želi da ispita Kušnera o dva sastanka koje je navodno organizovao sa ruskim zvaničnicima
Senatski komitet želi da ispita Kušnera o dva sastanka koje je navodno organizovao sa ruskim zvaničnicima

On je investitor u nekretnine i vlasnik lista “Njujork observer”. Imao je važnu ulogu u odabiru saradnika američkog predsednika. Oženjen je Trampovom ćerkom Ivankom, koja je takođe veoma uticajna u Beloj kući.

Demokrate traže povlačenje čelnika Obaveštajnog komiteta

U međuvremenu, kongresmeni iz redova opozicionih demokrata zatražili su od republikanca Devina Nunjeza (Nunes), predsedavajućeg Komiteta Predstavničkog doma za obaveštajni rad, da se povuče iz svih istraga.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi (Nancy) Pelosi smatra da je Nunjez diskreditovao sebe tajnom posetom Beloj kući da pregleda poverljiva dokumenta pre nego što je objavio informaciju da su Tramp i njegovi saradnici možda bili slučajno praćeni tokom izbora. Naime, novi američki predsednik tvrdi da je administracija Baraka (Barack) Obame naložila njegovo prisluškivanje.

Nunjezov portparol je potvrdio da je predsedavajući Komiteta posetio Belu kuću jer je to “bila bezbedna lokacija gde je mogao da dobije uvid u informacije koje je obezbedio izvor”.

Međutim, Adam Šif (Schiff), vodeći demokrata u Komitetu za obaveštajni rad, smatra da je ova poseta koja je držana u tajnosti od ostalih članova ovog tela, pokazala da je Nunjez veoma blizak Trampovoj administraciji što dovodi u pitanje “njegov kredibilitet da vodi istragu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG