Dostupni linkovi

Senat želi da ispita Trumpovog zeta Kushnera o kontaktima sa Rusima


Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa
Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa

Obavještajni Komitet američkog Senata zatražio je da razgovara sa zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, u sklopu istrage o vezama Trumpovih saradnika sa ruskim zvaničnicima, rekao je jedan kongresni zvaničnik, prenosi Reuters u ponedjeljak.

Taj zvaničnik je pod uslovom anonimnosti za The New York Times rekao da panel želi da ispita Kushnera i da će zvaničan zahtjev Komitet objaviti kasnije danas.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Kushner spreman da govori pred senatskim Komitetom.

Jared Kushner, suprug Trumpove uticajne kćeri Ivanke, i savjetnik Donalda Trumpa u predsjedničkoj kampanji i sada u Bijeloj kući, bi bio najbliskija osoba američkom predsjedniku koja bi bila ispitana u istrazi o ulozi Rusije u američkoj predsjedničkoj kampanji 2016.

Komitet želi da ispita Kushnera o dva susreta koji je ruski ambasador Sergej Kisljak imao u decembru u Trump Toweru, kao i o sastanku sa čelnim čovjekom ruske banke za razvoj, u vlasništvu države, izvjestio je Times, citirajući neidentifikovane članove administracije i kongresne zvaničnike.

Banka Vneškonombank je među bankama koje je raniji američkih predsjednik Barack Obama, sankcionisao nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Članovi tima tada izabranog predsjednika SAD, redovno su se sastajali sa Rusima i drugim stranim zvaničnicima. Trumpova portparolka, Hope Hicks je rekla Timesu da se Kushner susreo sa desetinom zvaničnika stranih zemlja.

Američka objavještajna zajednica je zaključila da je Moskva orkestrirala hakiranje Demokratske stranke tokom kampanje i objavljivala ukradene informacije da bi pomogli Trumpu. Rusija je dematovala takve optužbe.

Najmanje četri komiteta američkog kongresa istražuju mogući pokušaj Rusije da utiče na glasanje u SAD i veze između Moskve i Trumpovih saradnika.

Direktor federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey potvrdio je prošle sedmice i da agencija sprovodi istragu o tome.

Hicks je rekla da je Kushner voljan da govori o tome pred panelom Senata.

"On ne pokušava ništa da sakrije" rekla je Trumpova portparolka Timesu.

Kushner je organizovao sastanak sa Kisljakom početkom decembra, Trumpovog kratkotrajnog savjetnika sa nacionalnu sugurnost Michaela Flyna, koji je otupušten nakon davanja natačnih informacija o kontaktima sa ruskim ambasadorom.

Times je izvjestio da je kasnije istog mjeseca Kisljak tražio drugi sastanak, za koji je Kushner odredio zamjenika da prisustvuje. Ruski ambasador je tražio da se Kushner susretne sa direktorom Vnešekonombanke Sergejom Gorkovim, koji je zbog Ukrajine pod sankcijama i SAD i EU.

XS
SM
MD
LG