Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odloženo suđenje lideru pokreta "Samoopredeljenje"


Albin Kurti
Sudsko veće Okružnog suda u Prištini koje su činile sudije Eulexa i domaće sudije je odlučilo da za 22. februar odloži za danas zakazano suđenje lideru Pokreta Samoopredeljenje Albinu Kurtiju.

Kako je saopšteno iz Eulexa suđenje je odloženo da bi se optuženom dalo dovoljno vremena da pripremi odbranu, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Kurti je optužen za učestvovanje u grupi koja je počinila krivična dela, učestvovanje u grupi koja je ometala službena lica u izvršavanju službenih dužnosti, kao i za poziv na otpor. Ova krivična dela su navodno izvršena tokom demonstracija 10. februara 2007. godine u Prištini. Optužnicu zastupa Specijalni tužilaštvo Republike Kosovo.

Kurti je za naš radio izjavio da će iz nekoliko razloga bojkotovati proces koji se vodi protiv njega.

“Ovo je sud Eulexa. Predsednik sudskog veća je međunarodni sudija, koji ima imunitet u odnosu na zakon. Znači, radi se o suđenju koje mi je organizovano, u kojem se na čelu sudskog veća nalazi čovek koji je iznad zakona koji on želi da primeni na meni”
, rekao je Kurti.

Lider Pokreta samoopredeljenje je rekao da on nema ni želje niti interesa da bude saučesnik u nepravdi koja se vodi protiv njega i da zbog toga nije odgovorio na poziv suda, ističući da neće priznati za advokata Ramiza Keljmendija koji mu je određen po službenoj dužnosti.

Kurti je rekao treba da se pojačaju napori da pred sud budu izvedeni rumunski pripadnici tadašnje policije UNMIK-a koji su krivi za ubistvo dvojice i ranjavanje više pod 80 učesnika protesta.

Povodom poziva za suđenje Aljbinu Kurtiju danas je u Prištini na poziv 40 nevladinih i drugih organizacija započelo potpisivanje peticije kojom se od Eulexa zahteva da obustava proces protiv Kurtija. Peticija se pored Prištine potpisuje i u drugim većim gradovima na Kosovu.
XS
SM
MD
LG