Dostupni linkovi

Preminulo dvoje demonstranata


Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani izjavio je da su dve osobe preminule od povreda zadobijenih na protestu održanom u subotu u Prištini. Eljsani je rekao da za sada ne može da pruži dodatne informacije. Od sedamdeset pet povređenih, posle hiruskih intervencija u Kliničkom centru u Prištini četvoro sa teškim povredama je prebačeno u druge bolnice. Direktor Kliničkog centra u Prištini Abdulj Krasnići je saopštio da se u bolnici nalazi još petoro povređenih, od kojih je jedno lice u teškom stanju.

Više od sadamdeset pet osoba je povređeno kada su se demonstranti koji su protestovali protiv plana izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa pokušali da probiju policijski kordon. Policija je intervenisala bacanjem suzavca pošto su demonstranti pokušali da dođu do zgrada Vlade i Skupštine. Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je protiv Ahtisarijevog plana, optužujući ga da ne vodi nezavisnosti Kosova. Kosovska policija je sinoć uhapsila lidera Pokreta “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija, koji je organizovao protest.

U međuvremenu zbog situacije nastale posle protesta u Prištini u toku je vanredni sastanak kosovskog Pregovaračkog tima. Premijer Kosova Agim Čeku odložio je posetu Narodnoj Republici Kini. Portparol Vlade Uljpijana Ljama izjavila je da prethodno planirana zvanična poseta Kini odložena.

“Premijer smatra da treba da ostane u Prištini kako bi se prevazišla ova situacija. Razgovarali smo sa kineskim vlastima i naišli smo na razumevanje da se poseta odloži”, izjavila je Ljama.

Inače Čeku je trebalo da poseti Kinu u okviru diplomatskih aktivnosti članova kosovskog Pregovaračkog tima, čiji je cilj da se međunarodna zajednica upozna sa argumentima za nezavisnost Kosova.

Povodom protesta su se oglasile i tri najveće političke partije kosovskih Albanaca, DSK, DPK i Ora koje su osudile nasilje uz konstataciju da građani imaju prava da protestuju, ali mirno.

* * * * *

Više hiljada građana protestovalo je u subotu na centralnom gradskom trgu Skenderbeg, upozorivši da je Ahtisarijev plan u saglasnosti sa planovima Beograda i da ne vodi nezavisnosti Kosova. Demonstranti, koje su predvodili lider Samopredeljenja Aljbin Kurti i aktivista Adem Demaći, uzvikivali su parole protiv Ahtisarijevog plana i Pregovaračkog tima Kosova, te tražili odlazak misije UNMIK-a.

Aljbin Kurti je izjavio da Ahtisarijev plan ide u prilog Srbiji, a posebno delovi koji se odnose na decentralizaciju i zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa. “Ahtisari je doneo paket ali u njemu nema nezavisnosti. Ovaj predlog daje autonomiju Srbima unutar Kosova, a Kosovu autonomiju unutar Srbije”, rekao je Kurti, koji je članove kosovskog Pregovaračkog tima nazvao obmanjivačima, koji ne žele nezavisnost već samo da se održe na vlasti.

Protest je počeo u 14.00 a demonstranti su se razišli u kasnim popodnevnim satima. Tokom protesta na glavnim ulicama Prištine, ispred institucija Kosova i sedišta misije UN bile su raspoređene dodatne policijske snage. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je prethodno izjavio da “građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo”.
XS
SM
MD
LG