Dostupni linkovi

Kosovo i Albanija potpisali 13 sporazuma, olakšice za protok ljudi i roba


Premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti, arhivska fotografija 27. septembra 2021.
Premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti, arhivska fotografija 27. septembra 2021.

Kosovo i Albanija su u petak (26. novembra) potpisali 13 međudržavnih sporazuma, dok su istovremeno zasedale i vlade te dve države u gradu Eljbasanu (Elbasan) u centralnoj Albaniji.

Sporazumi se odnose na olakšice o protoku robe i putnika, olakšice o dobijanju boravišnih dozvola, otvaranje zajedničkog prelaza Šištavec (Albanija) - Kruševo (Kosovo), socijalnog osiguranja, saradnji između Ministarstva kulture Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

Albanski premijer Edi Rama, koji sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurti prisustvuje sjednici vlada, je rekao da će potpisivanjem ovih sporazuma biti olakšani životi građana dve zemlje.

Istovremeno, održava se i poslovni forum Albanija – Kosovo na kome će privrednici razgovarati o konkretnim koracima o uvozu i izvozu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, potpisan je i Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku i Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova o izgradnji železničke veze na relaciji Drač-Priština, te sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Albanije i Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova.

Ostvarena je saradnja i između Ministarstva prosvete i sporta Albanije i Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova o međusobnom priznavanju diploma i sertifikata, kao i saradnja u oblasti poljoprivrede.

“Stvaramo povoljnije uslove za obe strane, za pristup tržištu rada, još jedan korak uspostavljanju zajedničkom tržištu, gde Albanci mogu da rade, studiraju i stvaraju porodice, da mogu da koriste sve povoljnosti, bez obzira gde se geografski nalaze, na Kosovu ili u Albaniji”, rekao je albanski premijer Rama.

Premijer Albanije je govorio o izradi zajedničkog bukvara, koji bi trebao da bude gotov naredne godine. Rama je zaključio da je sada pred Kosovom i Albanijom da primene sve postignute sporazume.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom govoru rekao da je ostvaren napredak po pitanju broja postignutih sporazuma, koji treba da budu realizovani na kvalitetan način jer je “njihova važnost ekonomska i istorijska”.

Sastanak vlada Kosova i Albanije u Elbasanu, Albanija, 26. novembra
Sastanak vlada Kosova i Albanije u Elbasanu, Albanija, 26. novembra


Inače, ovo je prva sednica dveju Vlada, na kojoj Aljbin Kurti učestvuje kao premijer Kosova.

On se osvrnuo i na, kako je rekao, “kolektivnu traumu” zbog promene nacionalnih simbola.

“Bilo bi glupo da kažemo da smo srećni što smo podeljena nacija, što imamo dve države, jer smo tako jači... Ako kažete da ste posvećeni nacionalnom jedinstvu, onda ste nacionalista, ako kažete da ćete se pridružiti Evropskoj uniji, smatrate se diplomatom”, rekao je premijer Kosova.

Kurti je rekao i da treba da “govorimo kao diplomate, ali da radimo kao patriote”.

“Patriotizam je danas kada se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, kada se borimo za medije i slobodu govora, kada se borimo za nezavisno pravosuđe i inkluzivnu ekonomiju – i samo ovakva vrsta patriotizma će ojačati naše države i oživeti ih”, poručio je Kurti. Podsetio je i na drugu godišnjicu od zemljotresa u Albaniji, kada je poginula 51 osoba.

Ovo je sedmi put da Kosovo i Albanija održavaju zajedničku sednicu Vlade, a do sada je u okviru zajedničkih sednica Vlada potpisano preko 80 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja.

Aljbin Kurti: Očekivali smo bolje rezultate na lokalnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:17 0:00
XS
SM
MD
LG